Mainos

Kymmeniä kuollut yhteenotoissa Itä-Afganistanissa

Afganistanin keskenään kiistelevät ryhmittymät ovat jatkaneet kovia taisteluja maan itäosissa.

Ainakin 40 ihmistä on saanut surmansa kilpailevien heimopäälliköiden joukkojen yhteenotoissa Paktian maakunnassa Itä-Afganistanissa. Asiasta kertoivat paikalliset asukkaat ja viranomaiset. Taisteluja on käyty Paktian pääkaupungin Gardezin hallinnasta.

Kahden heimopäällikön, Padsha Khan Zadranin ja Saif Ullahin, joukkojen yhteenotot alkoivat eilen. Taistelujen kerrottiin edelleen kiihtyneen torstaina. Padsha Khanin veli Wazer Khan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että yli 40 Khanille uskollista taistelijaa on saanut surmansa.

Ullahin joukot ovat veljen mukaan myös ryhtyneet tappamaan vangeiksi ottamiaan Khanin miehiä. Tietoja ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Afgaaniuutistoimisto AIP puolestaan kertoi, että taisteluissa on kuollut 38 ihmistä ja että Khania vastaan taistelevat joukot ovat niissä voitolla.

Taisteluja on luonnehdittu vakavimmiksi Afganistanissa sen jälkeen kun väliaikainen hallitus siirtyi maan johtoon joulukuussa. Khan nimitettiin äskettäin Paktian maakunnan kuvernööriksi. Ullah oli kuitenkin jo ehtinyt ryhtyä pitämään valtaa Gardezissa, joka sijaitsee noin sata kilometriä Kabulista etelään.

Khanin joukot saapuivat Gardeziin eilen ottaakseen kaupungin haltuunsa. Ullahin joukkojen hallussa on tiettävästi ainakin kaupungin pääpoliisiasema ja kaupungissa oleva linnoitus.

Paktian maakunnassa valtatyhjiö

Eräiden tietojen mukaan Gardezin taisteluissa olisivat vastakkain pikemminkin entisen presidentin Burhanuddin Rabbanin ja entisen kuninkaan Mohammed Zahir Shahin kannattajat. Ullahin ryhmittymä tukee Rabbania ja Khanin ryhmittymä taas ex-kuningasta. Kumpikin on yrittänyt täyttää valtatyhjiön, joka syntyi Paktiassa ja sen naapurimaakunnassa Khostissa, kun talebanit kukistuivat viime vuoden lopulla.

Väliaikaisen hallituksen pääministeri Hamid Karzai on tukenut Khania. Wazer Khan sanoi kuitenkin, ettei Karzailla ole valtaa pääkaupungin Kabulin ulkopuolella.

-Emme tarvitse Karzain joukkoja. Hän on hyvin heikko eikä voi tehdä mitään meidän hyväksemme. Hänellähän ei ole paljon valtaa edes Kabulissa. Me hoidamme omat ongelmamme täällä, Wazer Khan sanoi.

Afganistaniin ollaan kaiken aikaa lähettämässä lisää YK:n rauhanturvajoukkoja. Näiden joukkojen vahvuuden on määrä nousta 4500:aan helmikuun loppuun mennessä. Toistaiseksi joukkoja on vain Kabulissa. Eräät Afganistanin hallituksen ministerit ovat halunneet pitää YK-joukkojen määrän mahdollisimman pienenä. Pääministeri Karzai on kuitenkin toivonut YK:n lähettävän lisää joukkoja maan vakauden varmistamiseksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.