Mainos

Kymmeniä kuollut Indonesian maanvyöryissä

Rankkasateiden aiheuttamien maanvyöryjen tuhot ovat pahimpia Keski-Jaavalla. Pelastustyöt kestänevät päiviä.

Maanvyöryt ja tulvat ovat vaatineet kymmeniä kuolonuhreja Jaavan saarella Indonesiassa. Viranomaiset arvelevat, että surmansa saaneiden määrä nousee yli 80:een.

Tuhannet ihmiset ovat joutuneet myös pakenemaan kodeistaan Indonesian tiheimmin asutulla saarella. Pelastustöitä vaikeuttaa se, että tiet ovat poikki Jaavan keskiosissa rankkasateiden takia. Urakan odotetaan kestävän useita päiviä.

- Emme voi käyttää raskaita raivaustraktoreita. Olot ovat erittäin vaikeat, todetaan Indonesian hätäkeskuksen tiedotteessa.

Karanganyarin ja Wonogirin alueilta oli löytynyt iltaan mennessä noin 40 ruumista. Kateissa oli ainakin saman verran ihmisiä.

Surmansa saaneiden joukossa oli kokonaisia perheitä.

- Yhdestä perheestä jäi henkiin vain isä. Kun mies kuuli puolisonsa ja kahden lapsensa kuolleen, hän meni shokkiin. Hänkin menehtyi myöhemmin vammoihinsa, kertoi eräs pelastustyöntekijä.

Kaksi sai surmansa myös Balilla

Paikalliset asukkaat kuvailivat tuhoja pahimmiksi 25 vuoteen. Sadat sotilaat, poliisit ja vapaaehtoiset kaivoivat eloonjääneitä esiin paljain käsin.

Tuhoja syntyi Keski-Jaavan lisäksi saaren itäpuolella. Ainakin kymmenen ihmistä huuhtoutui jokeen, kun heidän ylittämänsä silta romahti.

- Paikallisviranomaiset yrittävät kerätä tietoja kadonneista. Emme voi kuitenkaan aloittaa etsintöjä, koska virta on tällä hetkellä niin voimakas, huomautti Madiunin seudun poliisipäällikkö.

Indonesian tiedotusvälineiden mukaan nelihenkinen perhe sai surmansa myös maanvyöryssä Itä-Jaavalla. Kaksi indonesialaista jäi maamassojen alle lisäksi Balin lomasaarella, jossa järjestettiin äskettäin kansainvälinen ilmastokokous.

- Uhrit olivat olleet nukkumassa, kun läheinen kukkula alkoi murentua ja peitti heidän talonsa, sanoi poliisin edustaja.

Maanvyöryt ja tulvat ovat lisääntyneet Indonesiassa entisestään viime vuosina. Syyksi epäillään muun muassa metsien hakkuita.

Indonesian presidentti on välittänyt surunvalittelunsa maanvyöryjen uhrien perheille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.