Mainos

Kymmeniä kuoli autopommi-iskussa Bagdadissa

Torille pysäköity auto räjäytettiin, kun poliisipartio ajoi sen ohi. Iskussa kuoli ainakin 66 ihmistä, joiden joukossa oli poliiseja ja siviilejä. Pommi-iskusta on ottanut vastuun aiemmin tuntematon sunni-muslimiryhmä.

Bagdadin rauhoittamiseen tähtäävä turvallisuuskampanja sai kovan iskun lauantaina, kun yli 60 ihmistä kuoli autopommin räjähdyksessä torilla Sadr Cityn shiiakaupunginosassa. Kyseessä oli verisin isku kuukausiin. Iskun tekijäksi ilmoittautui aiemmin tuntematon sunniryhmä.

Pommi räjähti aamulla al-Ulan torilla, joka oli ääriään myöten täynnä väkeä. Iskun jälkeen Irakin terveysministeriö vahvisti ainakin 66 ihmisen kuolleen, mutta sairaalalähteiden mukaan uhreja voi olla selvästi enemmänkin. Haavoittuneita oli yli sata.

Räjähdyksen jälkeen tori täyttyi omaisiaan etsivistä ihmisistä. Väkijoukon heittelemät kivet pakottivat Yhdysvaltain armeijan ajoneuvon poistumaan paikalta.

Sunnikansan tukijat -niminen ryhmä julkaisi internetissä tiedotteen, jossa se ilmoitti tehneensä Bagdadin iskun. Motiiviksi ilmoitettiin shiiojen sunneja vastaan tekemät rikokset, joita pääministeri Nuri al-Maliki ryhmän mielestä tukee.

Pakettiauton takaosaan hedelmien alle kätketty pommi oli poikkeuksellisen voimakas, Irakin sisäministeriön pommiryhmän johtaja Jihad Taher al-Luaibi kertoi. Räjähdys lennätti tavaraa jopa puolen kilometrin päähän torilta, ja yksi uhri löytyi läheisen rakennuksen katolta.

Päivä oli levoton myös muualla Irakissa. Sunnikansanedustaja Taiseer Awad al-Mashhadani ja seitsemän hänen turvamiestään siepattiin, Kirkukissa ja Mosulissa taisteltiin ja ainakin kymmenen ruumista löydettiin eri puolilta maata.

Dulueijan kaupungin lähellä Bagdadin pohjoispuolella alkoi aamulla mittava Yhdysvaltain ja Irakin armeijoiden yhteinen operaatio, jonka tarkoituksena on tuhota alueen kapinallisleirit. Alueelta käsin on viranomaisten mukaan tehty useita iskuja sekä amerikkalais- että irakilaisjoukkoja vastaan.

Rauhansuunnitelma vaakalaudalla

Pääministeri Nuri al-Malikin hallitus esitteli suunnitelmansa shiiojen ja sunnien välisen kiistan sovittelemiseksi viikko sitten. Bagdadin iskun tavoitteena oli tuhota sovittelun onnistumismahdollisuudet, YK:n Irakin-lähettiläs Ashraf Qazi arvioi.

Varapääministeri Salam al-Zobaie, joka kuuluu Saddam Husseinin kaudella vallassa olleeseen sunnivähemmistöön, suostutteli tänään sunniheimojen johtajia hallituksen sovitteluohjelman puolelle. Tukensa antaville sunniryhmille luvataan muun muassa pienistä rikoksista tuomittujen vankien armahduksia.

Bagdadin pommin räjähdyspaikalla sovittelu oli kaukana mielistä. Uhrien omaiset syyttivät sunneja verenvuodatuksesta ja syyttivät Malikin sovittelulinjaa liian pehmeäksi.

- Maliki ei saa neuvotella terroristien kanssa, raivostunut mies vaati tuhoutuneiden torikojujen keskellä.

- Jumala kirotkoon sunnit, toinen huusi.

- Jos hallitus ei onnistu suojelemaan kansalaisiaan, heidän tulisi siirtää turvallisuusvastuu Mahdi-armeijalle tai kansalle.

Pääministeri Maliki aloitti tänään vierailunsa Persianlahden maihin. Ensimmäinen kohde on Saudi-Arabia, missä Maliki etsii tukea rauhansuunnitelmalleen. Suunnitelmissa on myös vierailut Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin sekä Kuwaitiin. Kyseessä on Malikin ensimmäinen ulkomaanvierailu nykyisessä tehtävässään.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.