Kymmeniä kuntia lähestytty soten kokonaisulkoistusaikeissa

Sote-ulkoistusta tarjottu kunnille 3:06

Sosiaali- ja terveyspalvelut ulkoistavien kuntien määrä kaksinkertaistuu ensi vuonna. MTV Uutisten tutkivan ryhmän kunnanjohtajille osoitetusta kyselystä selviää, että kymmeniä kuntia on lähestytty soten kokonaisulkoistusaikeissa. 

Yritysten markkinointi kunnissa on voimistunut. Markkinoinnissa kunnille annetaan mahdollisuus ”pelastautua sotelta 10 vuoden ajaksi”, sanotaan Kuntaliitosta.

Näitä kuntia lähestytty ulkoistustarkoituksessa:

Honkajoki 
Karvia 
Siikainen 
Jämijärvi 
Kankaanpää 
Kuhmoinen
Evijärvi 
Lappajärvi 
Alavus 
Kuortane
Ähtäri 
Sysmä 
Kauhava 
Mäntyharju 
Rantasalmi 
Pieksämäki 
Hämeenkyrö 
Ikaalinen 
Lapinlahti 
Hankasalmi 
Ilomantsi 
Petäjävesi 
Marttila 
Lavia 
Tyrnävä 
Köyliö 
Haapajärvi 
Somero 
Ranua 
Pyhäntä 
Mänttä-Vilppula 
Pyhtää 
Haapavesi 
Kemijärvi 
Askola 

– Markkinointi on nyt voimakasta. Nyt tarjotaan nimenomaan kokonaisulkoistusta ja vedotaan tähän sote-uudistukseen ja siltä pelastautumiseen, kertoo Kuntaliiton sote-johtaja Tarja Myllärinen

Kilpailutuksen voittaja kilpailutuksen neuvonantajana

Myös toimintatavat herättävät hämmennystä. Jämsässä Pihlajalinnan toimitusjohtaja, JLT:n hallituksen puheenjohtajan Mikko Wirén kommentoi yksityiskohtaisesti sote-lautakunnan esittelytekstiä lautakunnan jäsenille ja laati listauksen siitä, millä kriteereillä kilpailutus tulisi suorittaa. Asiasta uutisoi Kuntalehti.

Yrittäjien keskuudessa ulkoistuskehitystä pidetään luontevana.

– Yksityiset palveluntuottajat ottavat kokoajan enemmän vastuuta palvelutuotannosta. Tämä on ihan luontevaa jatkoa sille, vastaa elinkeinopoliittinen asiantuntija Jarno Talvitie Terveyspalvelualan liitosta.

MTV Uutisten tutkivan ryhmä kysyi kunnanjohtajilta markkinoinnista. Selvisi, että yli 35 kuntaa on lähestytty yksityisen yritysten toimesta tavoitteena soten kokonaisulkoistaminen. Talvitien mukaan kunnissa markkinointiin suhtaudutaan suopeasti. Tosin kiire tuntuu olevan kova.

– Kunnat näkevät tilanteen niin, että nämä sopimukset pitää saada valmiiksi ennen kuin sote-palvelujen järjestämislaki tulee voimaan. Nykyinen aikataulu on se, että se tulisi voimaan jo vuoden vaihteessa, perustelee Vimpelin Haloo Vimpeli -ryhmän kunnanvaltuutettu Seppo Tuomisalo

Kuntaliitto varoittaa kiireestä

Sote-järjestämislain on tarkoitus tulla voimaan alkuvuodesta 2015. Sosiaali- ja terveysalueet aloittavat toimintansa viimeistään 1.1.2017. Moni kunta haluaa saada sopimuksen ennen tuota voimaantuloa. Vimpeli on yksi näistä kunnista. 

– Palveluhankinnat ovat usein osoittautuneet hankaliksi ja niitä on ollut hyvin paljon markkinaoikeudessa. Osaamista on ollut liian vähän. Kiire tietenkin mahdollistaa useampiakin virheitä, kommentoi Kuntaliiton Myllärinen.

Kaikki eivät kilju riemusta Vimpelissäkään.

– Päätösvalta menee niin kauaksi meiltä valtuutetuilta, että me emme sitten enää pysty siihen vaikuttamaan, sanoo vasemmistoliiton valtuutettu Eija Rannanpää.

Terveyspalvelualan Talvitien mukaan järjestämislakiluonnosta pitäisi korjata.

Kullakin viidellä sote-alueella tuotantovastuu voidaan antaa yhdelle kunnalle tai kuntayhtymälle. Eli tässä laissa annetaan julkiselle tuotannolle ensisijaisuus. Me haluttaisiin, että yksityiset palveluntuottajat olisivat julkisen kanssa samalla viivalla kilpailussa, Talvitie jatkaa.  

Ministeriö: Kunnat ja yritykset tekevät virheellisiä laskelmia

Keskiviikkona kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoi MTV Uutisissa, että soten kokonaisulkoistuksien säästöjä synnyttäviin laskelmiin ei voi luottaa. Kuka näitä paikkansapitämättömiä laskelmia tekee?

– Niitähän tehdään kunnissa. Niitä tekevät erilaiset tutkijat, asiantuntijat ja yritykset, vastaa Sillanaukee ministeriöstä.

Yritykset eivät syytöksistä häiriinny.

– Yritys ottaa joka tapauksessa riskin ja on sitoutunut tuottamaan sillä hinnalla minkä on antanut ja tästä syntyy säästö, vastaa Terveystalon ylilääkäri Juha Tuominen.

Eli sillä ei ole edes väliä pitävätkö laskelmat paikkaansa, vaan kyse on yrityksen ottamasta riskistä?

– Kyllä, jatkaa Tuominen.

Attendon mukaan sopimus on selkeä, kun kilpailutuksessa kunta vaatii könttäsummaa, jota ei saa ylittää.  

– Tottakai, kun se tehdään käänteisellä kilpailutuksella, niin esimerkiksi Tohmajärvi ilmoittaa, että kun vuonna x koko homma on maksanut 10 miljoonaa euroa, niin seuraavana vuonna ulkoistusfirma tervetuloa, jos hoidatte koko homman 10 miljoonalla. Sehän on selvä kuin bläkki, sanoo Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja.

Lue myös:

    Uusimmat