Mainos

Kymmeniä albaanisiviilejä surmattu Kosovossa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kertoi tänään, että Kosovon eteläosassa sijaitsevan Racakin kylän lähialueilta on löydetty 45 Kosovon albaanin ruumiit. Serbijoukot ja Kosovon vapautusarmeijan kapinalliset ottivat eilen rajusti yhteen samaisella alueella.

Kosovon serbijoukot ovat ilmeisesti surmanneet albaanit eilisten taistelujen yhteydessä. Serbipoliisin antaman lausunnon mukaan serbit olivat etsimässä poliisin surmanneita albaaneja Racakin kylän alueella, kun albaanisissit avasivat tulen heitä kohtaan. Tulitaistelussa sai surmansa useita kymmeniä "terroristeja", joista suurin osa oli Kosovon vapautusarmeijan UCK:n univormuissa. Lausunnossa ei kuitenkaan kommentoitu siviilivaatteissa löytyneitä albaaneja.

Surmapaikalla vieraillut Etyjin tarkkailijoiden johtaja William Walker syytti julmuuksista suoraan Jugoslavian turvallisuusjoukkoja. Walkerin mukaan siviilivaatteissa olleet uhrit näyttivät tavallisilta maanviljelijöiltä ja kyläläisiltä.
-Tämä on ehkä kauhistuttavin näky, minkä olen koskaan nähnyt, vaikka olen ollut monissa ikävissä tilanteissa, järkyttynyt Walker sanoi sen jälkeen kun hänelle oli näytetty oja täynnä ruumiita.
Suurta osaa uhreista oli ammuttu kasvoihin tai muualle päähän. Uhrien joukossa oli ainakin kolmen naisen ja yhden lapsen ruumiit.

Sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Kosovoon

Haagin kansainvälinen sotarikostuomioistuin ilmoitti illalla tutkivansa surmat. Sotarikostuomioistuimen tiedottaja kertoi, että pääsyyttäjä lähtee surmapaikalle parin vuorokauden kuluessa. Syyttäjä vaatii serbiviranomaisilta esteetöntä pääsyä Racakin kaupunkiin.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Javier Solana ilmaisi tänään järkytyksensä Kosovon joukkosurmasta. Hän vaati välitöntä loppua väkivaltaisuuksille.
-Tuomitsen mitä voimakkaimmin Kosovon albaanien joukkosurman, joka tehtiin Racakin kylän lähellä viime yönä, Solana sanoi lausunnossaan.
Hän sanoi tuntevansa tyrmistystä ja vastenmielisyyttä "siviilien harkitusta ja järjettömästä tappamisesta".

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tuomitsi myös siviilien surmaamisen Kosovossa ja korosti, ettei "harkitulle murhalle" ole oikeutusta. Clinton kertoi olevansa yhteyksissä Solanaan ja että he työskentelevät yhdessä sorron lopettamiseksi Kosovossa. Jo aiemmin tänään Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi siviilien "tunteettoman surmaamisen" Kosovossa ja ilmoitti haluavansa selkeän vastineen sotilasliitto Natolta. Myös Saksa, Ranska ja Britannia tuomitsivat joukkomurhan.

Kosovon albaanit syyttivät viime elokuussa serbipoliisia kahdesta albaanien joukkosurmasta. Vähän tämän jälkeen Nato voimisti uhkauksiaan ryhtyä Serbian vastaisiin ilmaiskuihin. Serbiviranomaiset sanoivat tällöin, että albaanit olivat järjestäneet surmat saadakseen Naton puuttumaan Kosovon tilanteeseen. Kosovon taistelujen osapuolet solmivat lokakuussa tulitauon Yhdysvaltain välityksellä, mutta taistelut maakunnassa ovat jälleen viime viikkoina kiihtyneet.
(MTV3-Reuters-AFP-STT-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.