Mainos

Kymmenettuhannet vastustivat säästöjä - Onko Podemos Espanjan Syriza?

Kymmenettuhannet espanjalaiset osoittivat tänään tukeaan säästöpolitiikkaa vastustavalle vasemmistolaiselle Podemos-puolueelle Madridissa.

Puolueen mukaan tarvittiin peräti 260 bussia kuljettamaan sen kannattajia pääkaupunkiin.  

-Muutoksen tuulet puhaltavat Euroopassa. Meillä on unelmia, mutta me otamme unelmamme vakavasti. Kreikassa on saatu kuudessa päivässä aikaan enemmän kuin aikaisemmat hallitukset tekivät vuosien kuluessa, uhosi Podemosin johtaja Pablo Iglesias.  

Podemos tavoittelee myöhemmin tänä vuonna pidettävissä vaaleissa samanlaista veret seisauttavaa vaalivoittoa, jonka vasemmistolainen Syriza otti Kreikassa.

Puolueelle on mitattu kovempia kannatuslukuja kuin oppositiossa oleville sosialisteille, ja ajoittain se on päihittänyt myös hallitusvastuussa olevan konservatiivisen PP-puolueen.  

Säästöjen vastustamisen lisäksi Podemos haluaa estää kannattavia yrityksiä irtisanomasta työntekijöitä. Se kannattaa täysin valtiollista terveydenhoitojärjestelmää ja tavoittelee merkittävää korotusta minimipalkkoihin.  

Espanjan työttömyys on edelleen huippukorkealla, ja keskimäärin joka neljäs työikäinen on vailla työtä.

"Lopettakaa valehtelu"

Podemosin kannattajia tuntui korpeavan erityisesti korruptio.

- Monet ihmiset ovat samaa mieltä muutoksen tarpeellisuudesta. Olemme saaneet varastamisesta tarpeeksemme. Korruptio vie kaiken, ja me emme voi tehdä mitään, puuskahti työtön opettaja Dori Sanchez, 23, joka oli tullut pääkaupunkiin Monoverista maan kaakkoisosasta.

- Haluan todellista muutosta. En halua, että meille enää valehdellaan, täydensi Bilbaosta Pohjois-Espanjasta mielenosoitukseen miehensä ja tyttärensä kanssa tullut Blanca Salazar, 53.  

Pääministeri Mariano Rajoy varoitti espanjalaisia hyppäämästä radikaalien kelkkaan, "vaikka se valitettavasti tuntuu olevan maassamme kovasti muodissa". Rajoy on jo aikaisemmin sanonut Podemosin lupausten olevan tyhjää täynnä ja väittänyt puolueen lupaavaan äänten toivossa kannattajilleen "vaikka kuun ja auringon".

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.