Mainos

Kymmenettuhannet vaativat demokratiaa Hongkongissa

Mielenosoittajat vaativat muun muassa tarkkaa aikataulua Hongkongin siirtymisestä täyteen demokratiaan.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Hongkongissa demokratian puolesta. Hongkongin hallinnon käsittelyyn tulee vielä ennen joulua vaalilakipaketti, joka sisältää opposition mukaan liian laimeita uudistuksia.

Tapahtuman järjestäjät kertoivat, että kaupungin keskustaan kerääntyi noin satatuhatta ihmistä. Poliisin alustavan arvion mukaan marssijoita oli 40 000. Mukana oli muun muassa erityishallintoalueen entinen johtaja Anson Chan.

- Tarkoituksenamme ei ole asettua vastakkain Hongkongin hallituksen tai keskushallituksen kanssa. Emme ole vihamielisiä, hän korosti.

Mielenosoittajien iskulauseita olivat "Hongkong rakastaa demokratiaa", "haluatko pellen vai hallintojohtajan?" ja "vastusta lintuhäkkimäistä poliittista uudistusta".

Monet vaativat lukkoon lyötyä aikataulua täyteen demokratiaan siirtymisestä. Arvostelu kohdistui erityisesti komiteaan, joka nimittää Hongkongin johtajan. Lautakunnan jäsenet ovat enimmäkseen Pekingin hyväksymiä.

- Donald Tsang on hyvä johtaja, mutta hänet on valinnut vain 800 henkilöä eli hänen on tarvinnut miellyttää vain heitä. Toin mukanani viisivuotiaan tyttäreni näyttääkseni hänelle, mitä demokratia on, sanoi Andrew Wong lähdettyään liikkeelle Victorian puistosta.

Hongkongilla on teknisesti oikeus valita johtajansa suorilla vaaleilla vuodesta 2007 lähtien. Kiina on kuitenkin ilmoittanut, ettei yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta oteta käyttöön ennen vuotta 2008.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.