Mainos

Kymmenettuhannet marssivat EU-maiden säästöjä vastaan

Euroopan eri kolkissa viime kuukausina nähdyt säästöjen vastaiset protestit ovat saaneet yhdenlaisen huipennuksen, kun useissa Euroopan maissa järjestettiin yhtäaikaisesti lakkoja ja mielenosoituksia.

Ammattiliittojen yhteiseksi voimannäytöksi aiotun päivän näyttävimmät mielenilmaukset koettiin Espanjassa, jossa järjestettiin ensimmäinen yleislakko kahdeksaan vuoteen, sekä Brysselissä, jossa Euroopan ammattiliittojen keskusjärjestön järjestämään mielenosoitusmarssiin osallistui kymmeniätuhansia eri puolilta Eurooppaa tulleita ihmisiä.

- Ihmisten päällimmäinen tunne on, että pankkijärjestelmän pönkittämiseen löytyy miljoonia ja biljoonia euroja, mutta sosiaalitukia leikataan. Tämä ei ole oikein, sanoi Brysseliin saapunut hiilikaivosmies Ralf Kutkowski.

Brysselin marssijat suuntasivat kohti Euroopan unionin päämajaa. He heiluttivat ammattiliittojen lippuja ja kantoivat banderolleja, joissa sanottiin ei vyönkiristykselle ja kehotettiin antamaan etusija työpaikoille ja kasvulle.

Mukana oli 50 ammattiliittoa, joiden joukossa oli saksalaisten kaivosmiesten lisäksi muun muassa romanialaisia kaasutyöläisiä ja puolalaisia telakkatyöntekijöitä.

Lakko kuumeni Espanjassa yhteenotoiksi

Espanjassa yleislakko kuumensi tunteita paikoin siinä määrin, että tehtaiden ulkopuolella partioineiden lakkovahtien ja poliisin yhteenotoissa loukkaantui paikallisten viestimien mukaan parikymmentä ihmistä, yksi heistä vakavasti.

Yleislakko pysäytti tehtaita ja häiritsi pahoin liikennettä. Sen sijaan kaupat ja pankit toimivat kutakuinkin normaalisti.

Ammattiliittojen mukaan lakossa oli 10 miljoonaa espanjalaista, mikä olisi yli puolet työvoimasta. Hallitus ei julkistanut omia laskelmiaan lakkolaisten määrästä.

Lakkoja ja mielenosoituksia oli päivän mittaan myös useissa muissa maissa, mutta ne eivät yltäneet samoihin mittoihin kuin Brysselin ja Espanjan protestit. Sloveniassa puolet julkisen sektorin palkollisista oli keskiviikkona lakossa jo kolmatta päivää, ja myös Kreikassa lakkoiltiin.

Irlannissa valtion pankkitukea vastustanut mies rysäytti kuorma-auton päin parlamentin pääportteja ja joutui pidätetyksi.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters - DPA)

Katso Helena Petäistön juttu Brysselistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.