Mainos

Kymmenettuhannet juutalaiset marssivat Hebroniin

Tuhannet israelilaiset matkustivat pääsiäissunnuntaina Hebronin kaupunkiin Länsirannalle juhlimaan juutalaissiirtokuntien perustamisen 30-vuotispäivää.

Israelin radion mukaan kulkueeseen osallistui 30000 ihmistä. Hebronissa sijaitsevalle "Aabrahamin haudalle" matkanneessa joukossa oli mm. Israelin oikeusministeri, kansanedustajia sekä korkea-arvoisimmat rabit. Marssi oli osa Israelin 50-vuotispäivään - huhtikuun 30. päivä - huipentuvia juhlallisuuksia.

Hebronin juutalaisalueella sijaitseva hauta on myös muslimien pyhä paikka, mutta Israelin armeija päästi alueelle tänään ainoastaan juutalaisia. Poliisi esti satojen rauhanaktivistien pääsyn Hebroniin ja pidätti useita kymmeniä, jotka olivat yrittäneet estää juutalaisten tulon kaupunkiin asettumalla makuulle Jerusalemista Hebroniin johtavalle päätielle.

Hebron on yli sadantuhannen asukkaan palestiinalaiskaupunki, jonka sydämessä asuu noin 400 juutalaissiirtolaista tarkasti vartioiduilla alueilla. Israel on luovuttanut 80 prosenttia Hebronista palestiinalaisille, mutta yhteenottoja palestiinalaisten ja juutalaisten välillä tapahtuu usein.

Aiemmin tänään noin 600 Israelin johtavan rauhanliikkeen, Rauha nyt -järjestön, mielenosoittajaa yritti päästä Hebroniin osoittamaan mieltään juutalaisten marssia vastaan, mutta Israelin poliisi esti joukon pääsyn kaupunkiin ja pidätti kymmeniä. Välikohtauksessa loukkaantui kaksi mielenosoittajaa ja neljä poliisia.

Rauha nyt -järjestö vastustaa Israelin hallituksen päätöstä, jonka mukaan Hebronin juutalaissiirtolaiset saavat yli puolen miljoonan Suomen markan suuruisen summan juhliakseen Israelin 50-vuotispäivää. Järjestön mukaan Israelin vuonna 1967 miehittämien Länsirannan ja Gazan alueen juutalaisasutukset ovat palestiinalaisten ja juutalaisten rauhan solmimisen esteenä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.