Mainos

Kymmenet tuhannet taloudet vailla sähköä

Eilen riehuneen myrskyn vahinkoja korjattiin yhä varhain tänään. Esimerkiksi Suur-Savon Sähkön jakelualueella 19 000 tuhatta kotitaloutta on vielä ilman sähköä.

Kymmeniätuhansia talouksia oli puolenpäivän aikaan yhä vailla sähköjä Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomen länsiosissa. Eilisen myrskyn jäljiltä myös puhelinliikenteessä on häiriöitä. Ongelmia on niin lanka- kuin matkapuhelimissakin.

Suur-Savon Sähköstä Mikkelistä kerrottiin, että noin 19 000 taloutta oli vielä sähköttä. Pahimmillaan määrä oli 45 000. Yhtiön mukaan kaikkia korkeajännitevikoja tuskin saadaan korjatuksi tämän päivän aikana.

Pohjois-Savossa Atron eli entisen Savon Voiman jakelualueella vailla sähkövirtaa oli yhä yli 30 000 taloutta. Työt etenevät siten, että ensin korjataan korkeajänniteviat ja sen jälkeen kotitalouksiin menevät pienjänniteviat. Vikakohtien paikantamiseen käytetään myös helikoptereita.

Eri puolilla Itä-Suomea myös puhelimet ovat mykistyneet. Matkapuhelinliikennekin on monin paikoin uhattuna, kun tukiasemat eivät saa virtaa ja niiden akut tyhjenevät. Samoja tukiasemia käyttää myös uusi viranomaisverkko.

Pitkistä sähkökatkoksista aiheutuu monenlaisia vaikeuksia karjatiloille ja teolliselle tuotannolle. Kotitalouksissa tuntuva riesa on pakastimien lämpeneminen. Viranomaiset muistuttavat, että katkoksen aikana pakastimia ei tule avata. Lisäksi ne on hyvä eristää peittämällä. Tällöin pakasteet saattavat pysyä kunnossa ilman sähköjä jopa pari vuorokautta.

Kaakkois-Suomessa tuhansia talouksia sähköttä

Ukkosmyrskyn aiheuttamat sähkökatkot kiusasivat viime yönä myös Kaakkois-Suomen asukkaita. Lappeenrannan Energia Oy:n tulosaluejohtaja Martti Antikaisen mukaan pahimmillaan ilman sähköä oli ainakin 10 000 taloutta. Iltapäivään mennessä jakeluverkosta uupui enää 700-800 taloutta.

- Töissä on oltu eilisillasta saakka, ja hommat jatkuvat ensi viikolle. Pienempiä vikoja tulee vielä varmaan ilmi, ennustaa Antikainen.

Pahiten ukkonen kiusasi Lappeenrannan, Lemin ja Savitaipaleen kuntia. Taajamiin sähköt saatiin iltapäivään mennessä. Maaseutualueilla virtaa jouduttiin odottelemaan pitempään.

- Karjatilojen kohtalo tässä on tietysti ikävä, säälittelee Antikainen.

Imatran seudulla sähkökatkoksesta kärsi iltapäivällä satoja talouksia.

- Miehet olivat töissä koko yön. Välillä on vaihdettu työntekijöitä, kertoo myyntipalvelun päällikkö Timo Laine Imatran Seudun Sähkö Oy:stä.

Pisimpään sähköttä joutuivat olemaan maaseudulla asuvat. Laineen mukaan yksi ongelma on se, että kaikkien mökkilinjojen sähkönjakeluhäiriöistä ei tule ilmoitusta. Näin ollen vika-alueen laajuutta on vaikea arvioida.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.