Mainos

Kymmenen vuotta myöhässä

Helsingin poliisi kertoi uudistuksesta rikostutkinnassa, joka on noin kymmenen vuotta myöhässä. Vähintään kymmenen.

Kyse on rikostutkinnan esikäsittely-yksikön perustamisesta. Se aloittaa toimintansa ensi viikon maanantaina. Idea on yksinkertainen. REK seuloo läpi poliisille tulleet rikosilmoitukset ja päättää mitkä tutkitaan, mitkä ei.

Helsingin poliisin tietoon tulee vuosittain noin 90 000 rikosta ja 45 000 rikosilmoitusta. Ero selittyy sillä, että rikosilmoituksiin kirjataan keskimäärin kaksi rikosta.

Kyse on siis pitkälti massarikosten tutkinnasta, lähinnä varkauksista. Järjestelmän ulkopuolelle jäävät liikennerikokset, rikospaikalla selvitetyt pahoinpitelyt ja ns. vaativat väkivalta-, huume- ja talousrikokset.

Aikaisemmin Helsingin järjestys- ja rikospoliisin yhteensä noin viidensadan rikostutkijan pöydille ja mappeihin on päätynyt rikosilmoituksia, joita ei ole käytännössä tutkittu lainkaan. Ne ovat kuitenkin rasittaneet tutkijoita.

Nyt uusi yksikkö seuloo pois heti kättelyssä sellaiset jutut, joita ei pystytä selvittämään tai joista heti näkee, ettei kyse ole rikoksesta. Eteenpäin eri yksikköihin lähtevät vain sellaiset jutut, joissa on mahdollisuus selvittää juttu.

Uuden yksikön tarkoituksena on myös sarjoittaa varkauksia.

Samassa yhteydessä talous- ja omaisuusrikostutkintaan on perustettu (jälleen kerran) autovarkauksiin keskittynyt yksikkö. Se hoitaa myös muuta vaativaa omaisuusrikostutkintaa.

KUVA: Autovarastutkija työssään

Itäkeskuksen poliisipiirissä tällaistä esikäsittelyä on kokeiltu pilottina. Kun vuonna 2006 keskustan poliisipiirissä poliisi kykeni selvittämään pimeinä tulleista varkausjutuista vain 3,3 %, niin Itäkeskuksessa vastaava luku oli kymmenen prosentin luokkaa.

Kymmenen prosenttia ei ole kovin paljoa, mutta uudistus on järkevä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.