Kymmenelle syyte makasiinien vappumellakasta

Vapun tapahtumat kärjistyivät EuroMayday-mielenosoituksen jälkeen makasiineilla, kun osa nuorista kävi paikalle saapuneiden polisien ja palomiesten kimppuun.

Kymmenen ihmistä saa syytteen vapun mellakoinnista VR:n makasiineilla Helsingissä. Syytteitä tulee tuhotyöstä, tuhotyön yrityksestä, väkivaltaisesta mellakasta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Helsingin kihlakunnansyyttäjä Otto Jämse'n sai syyteharkintansa valmiiksi tiistaina.

Vapun tapahtumat kärjistyivät pätkätöitä vastustaneen EuroMayday-mielenosoituksen jälkeen, kun nuorisojoukko suuntasi kulkunsa Helsingin keskustassa sijainneille makasiineille. Vappuyön aikana makasiineilla sytytettiin tulipaloja ja osa nuorista otti yhteen paikalle saapuneiden poliisien ja palomiesten kanssa.

Poliisi otti kiinni parikymmentä nuorta. Vangittuina oli kaksi miestä, joista toista poliisi epäili mellakan johtamisesta. Molemmat kiistivät epäilyt.

Tuhotyöstä voi saada vankeutta neljästä kuukaudesta neljään vuotta. Väkivaltaisesta mellakoinnista saa sakkoja tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Juttu käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Makasiinipalon tutkinta yhä kesken

Vappurähinä herätti laajaa keskustelua, sillä palomiehet olivat aiemmin saaneet hoitaa hälytystehtävät rauhassa. Myös yhteenotot poliisin kanssa ovat harvinaisia.

Vappuyön hulinointia käsiteltiin myös erilaisissa tutkimuksissa ja keskustelutilaisuuksissa, joissa pohdittiin kansalaisaktivismia ja yritettiin etsiä yhteyttä muun muassa Ranskaa ravistelleisiin lähiömellakoihin.

Lisää dramatiikkaa vapun tapahtumiin toi makasiineilla muutama päivä myöhemmin syttynyt tulipalo, joka tuhosi eteläisen makasiinin lähes kokonaan. Helsingin rikospoliisin mukaan makasiinipalolla ei ole kuitenkaan tekemistä vapun tapahtumien kanssa. Poliisi tutkii paloa edelleen, mutta se ei ole löytänyt merkkejä esimerkiksi sytytysnesteiden käytöstä.

- Siinä ei tällaista tahallista tekoa enää juurikaan epäillä vaan enemmänkin tuottamuksellista tekoa, tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Kari Tolvanen kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat