Mainos

Kymenlaakson vesilaitoksille poikkeuslupia

Seitsemän Kymenlaakson alueelle talousvettä tuottavaa laitosta saa ylittää väliaikaisesti sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemät veden fluoridipitoisuuden raja-arvot.

Etelä-Suomen lääninhallitus on myöntänyt seitsemälle Kymenlaaksossa toimivalle vesilaitokselle poikkeusluvan ylittää talousvedelle määrätty fluoridipitoisuuden raja-arvo.

Poikkeusluvat ovat laitoskohtaisia, ja ne ovat voimassa korkeintaan ensi vuoden loppuun saakka. Jottei talousveden käytöstä aiheudu poikkeusluvan aikanakaan terveyshaittoja, tulee laitosten tiedottaa riskiryhmille ja muille käyttäjille fluoridista ja sen terveysvaaroista.

Lupaehdoissa olevan määräyksen mukaan odottavien äitien, imeväisikäisten tai alle 6-vuotiaiden lasten ei tule juoda vettä, jonka fluoridipitoisuus ylittää sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemän raja-arvon, 1,5 milligrammaa litraa kohti. Jos pitoisuus ylittää kaksi milligramma litrassa, ei aikuisenkaan kannata juoda vettä jatkuvasti suuria määriä.

Fluoridipitoisuudet vaihtelevat poikkeusluvan aikana 1,7-2,9 mg/l. Suurimmat pitoisuudet sallitaan Pyhtäällä. Kymenlaaksossa vain maakunnan suurin vesihuoltolaitos ja muutamat kunnalliset vesilaitokset ovat saaneet jakamansa talousveden fluoridipitoisuuden laatuvaatimusten tasolle viime syksyn aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.