Kylpyhuoneremontoijien taksat

Olen koittanut selvittää näin internetistäkin kylpyhuoneremontoijien tuntiveloitushintaa, kun remontti on edessä, johon sisältyy paljolti purkamista ja haluaisin kartoittaa hieman kustannuksia, mutta saan vain summittaisia urakkahintoja. Onko tuntihinnat suuria ammattisalaisuuksia, joita ei kerrota edes asiakkaalle? Voisitko hieman valottaa taksoja?
Kysyy Tero

Kiitoksia kysymyksestä. Tässä on hyvin tyypillinen tilanne, jossa kuluttaja yrittää kysyä jotakin muuta kuin itse asiassa on tarkoitus saada tietää. Tiedolla tuntiveloitushinnasta sellaisenaan ei juuri mitään tee ellei ole sovittu mitä siihen sisältyy. Kylpyhuoneremontille ei lisäksi urakoitsija voi edes antaa läheskään täsmällistä tuntilaskelmaa ennen kuin työ on jo tehty. Näin ollen kuka tahansa voisi sanoa tuntihinnaksi mitä tahansa eikä sillä ole toteutuvien kustannusten kanssa mitään tekemistä.

Urakkahintojen summittaisuus on myös tulkinnan varaista. Useissa tapauksissa tarkkaa kustannusta ei ns. tarjousvaiheessa ole mahdollista tai mielekästä määritellä ennen kuin on sovittu mitä lopulta on tarkoitus tehdä ja mitkä ovat olosuhteet asennuspaikalla.

Lisäksi vastuuntuntoiset urakoitsijat eivät kovin helposti lähde yksityishenkilön kilpailutuksiin mukaan. Jos kuluttaja todella yrittää tekijöitä kilpailuttaa, jää käteen ne kaikkein heikoimmat ja moraalittomimmat. Aina löytyy joku, joka tekee halvemmalla kuin toinen ja moninverroin huonommin ja aina löytyy kuluttaja, joka tähän omaehtoisesti itsensä ajaa. Ja näin elättää niitä Remontti Reiskan ohjelmassaan mainitsemia "hämäräyrittäjiä". Valitettavasti tämä on se käytännön tilanne, johon itse päivittäisessä työssäni törmään.

Elikkä tuntihinta 30 euroa ei todennäköisesti ole halvempi kuin 50 euroa.

Ainoa järkevä ja luotettava tapa teettää remontti on ensin valita kumppani, jolla on referenssit ja mieluiten selkeä toimitila sekä toimintahistoria. Eduksi on, jos urakoitsija pystyy tarjoamaan mahdollisimman laajan kokonaisuuden materiaaleineen ja töineen sisältäen myös sähkön ja lvi:n. Näin vastuut ja aikataulut ovat selkeät. Tällaisen kanssa laaditaan yhdessä suunnitelma sen budjetin mukaan, minkä itse on työhön varannut ja mikä on homman laatutaso- ja määrätavoite.

Samassa yhteydessä sovitaan, mitä tehdään tuntiveloitteisesti ja mitä kiinteään hintaan.

Todelliset kustannukset ovat kylppäriremonteissa saman kaltaisia ja karkeasti helposti arvioitavissa. Tässä piilee myös se raaka totuus, ettei halvalla hyvää tule. Usein on parempi, että pitää vanhat olosuhteet, jos budjetti on liian pieni. Tilanne ei ainakaan pahene.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja