Mainos

Kylmyys ja sateet pilasivat lintujen pesinnän

Lintujen pesintä on onnistunut heikosti sateisen ja viileän sään vuoksi. BirdLife Suomen mukaan pesintä on sujunut kehnoimmin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Erityisen huonosti pesintä on sujunut Lapissa, jossa etenkin suolinnut ovat kärsineet kylmästä ja sateisesta kesästä.

- Eniten ovat kärsineet kahlaajat, laulujoutsen, metsähanhi, kurki, muuttohaukka, maakotka. Niillä kaikilla on etenkin Pohjois-Suomessa tavallista vähemmän poikasia, kertoo tiedottaja Lauri Hänninen BirdLife Suomesta.

Sallassa Värriön tutkimusaseman alueella 90 prosenttia kirjosiepon poikasista kuoli pesäpönttöihinsä. Pysyvää haittaa ei lintukannoille yhdestä huonosta pesimäkesästä pitäisi koitua.

Rannikolla parempi tilanne

Pohjoisen huonoa tilannetta korvaa hieman se, että rannikkoalueilla pesintä on sujunut paremmin. Esimerkiksi Suomenlahdella ja Saaristomerellä haahkalla ja tiiroilla on ollut erittäin hyvä poikaskesä.

Tällä hetkellä lintujen syysmuutto on hyvässä vauhdissa. Esimerkiksi kahlaajien muuttoa voi tarkkailla nyt lintutorneista. Juuri nyt on liikkeellä myös tavallista enemmän käpytikkoja. Esimerkiksi Kiteellä on laskettu yhtenä päivänä yli 1 200 käpytikkaa.

- Tikat lähtevät liikkeelle, jos ravintotilanne heikkenee. Ne lähtevät etsimään parempia käpymaita, kertoo Lauri Hänninen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.