Mainos

Kylmyys ja lumentulo kiusanneet Euroopan maita

Viime päivien lumimyrsky on ollut poikkeuksellisen laaja-alainen. Täysin epätavallisena sitä ei kuitenkaan pidetä.

Kylmä sää ja rankat lumisateet ovat kiusanneet tänäänkin useita Euroopan maita. Britanniassa lämpötilat laskivat poikkeuksellisen alas, kun taas Ranskassa löydettiin jo toinen kuoliaaksi paleltunut henkilö tällä viikolla.

Britanniassa lumentulo ja jäinen tihku ovat tehneet liikennesäästä vaarallisen huonon. Sekä juna- että tieliikenne ovat takkuilleet ja säävaroituksia on annettu erityisesti Englannin itäosiin sekä Skotlantiin.

Joulukuu on tilastojen mukaan ollut kylmin vuosikymmeneen. Skotlannissa ja Koillis-Englannissa lämpötila laski viime yönä peräti 11 pakkasasteeseen.

Ranskassa viranomaiset kertoivat tänään jo toisen kuoliaaksi paleltuneen, kunnollista asuntoa vailla olleen henkilön löytymisestä. Ensimmäinen uhri löydettiin tiistaina. Viranomaiset ovat reagoineet poikkeukselliseen säätilaan avaamalla kodittomille ylimääräisiä tilapäissuojia.

Tuhansia ihmisiä on jäänyt loukkuun autoihinsa eri puolilla Ranskaa, kun keliolosuhteet ovat puurouttaneet liikenteen monin paikoin. Pahimmat liikenneongelmat on koettu Bretagnen ja Calais'n alueilla, joissa tieliikenne on ollut monin paikoin seisauksissa.

Ruotsin eteläosassa lähes 4000 ihmistä jäi ilman sähköä lumimyrskyn iskettyä. Skånessa jouduttiin peruuttamaan kymmenittäin junavuoroja lumimassojen peitettyä rautatiekiskot. Lumimyrskyt ovat kiusanneet myös etelänaapuria Tanskaa, jossa on takkuillut niin tie- kuin raideliikennekin.

Tshekin pääkaupungissa Prahassa viime yönä ryöpynnyt lumi esti koneita laskeutumasta Ruzynen kentälle, mikä haittasi myös Finnairin lentoja. Yhtiön aamupäivän lento Prahaan pääsi lähtemään yli tunnin myöhässä kentän rajoitusten ja kiitoratojen jäätymisen vuoksi.

Lumentulo johti yöllä ja aamulla kaikkiaan yli 40 lennon peruuntumiseen. Normaaliin toimintaan lentokentällä päästiin iltapäivän aikana. Myös tieliikenne Prahan ja Brnon kaupungin välillä oli yöllä vähän aikaa pysähdyksissä tiellä sattuneen onnettomuuden vuoksi.

Italian Firenzessä lentokenttä jouduttiin sulkemaan joksikin aikaa kokonaan lumentulon takia. Epätavallisen paljon liikenneonnettomuuksia talvinen sää on aiheuttanut myös Puolassa, Unkarissa, Sveitsissä sekä Turkissa.

Viime päivien lumimyrsky on ollut poikkeuksellisen laaja-alainen. Täysin epätavallisena sitä ei kuitenkaan pidetä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 29.12.2005)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.