Mainos

Kylmeneminen pysäyttää tulvakevään

Viikonlopuksi ennustettu kylmeneminen pysäyttää tulvakevään hetkeksi. Esimerkiksi Vantaanjoella tulvan odotetaan nousevan uudelleen vasta parin viikon kuluttua.

- Vantaanjoen virtaama näyttää nyt maltilliselta, mutta huhtikuun puolivälissä saattaa tulla toinen tulvahuippu, ennakoi johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Espoonjoen tulva ei vielä yllä Turun moottoritielle, mutta huhtikuun puolivälissä saattaa yltää. Nuuksion alueella on vielä paljon lunta, jonka sulaminen nostaa Espoonjoen pintaa.

Tällä hetkellä pahin tulvatilanne on Loimijoella ja Kiskonjoella.

- Isoja ongelmia ei sielläkään ole, mutta vesi on kuitenkin noussut pelloille, kertoo Vehviläinen.

Lounais-Suomessa pahin näyttäisi olevan jo ohi tältä keväältä. Aurajoen, Eurajoen ja Sirppujoen virtaamahuiput on jo ohitettu. Salossa Uskelanjoellakin jäät ovat lähteneet eikä pelättyjä jääpatoja muodostunut.

Pahoja tulvia voi vielä tulla

Helsingistä itään tulvat eivät ole vielä kunnolla alkaneet. Suomen ympäristökeskus ennustaa Porvoonjoelle suurinpiirtein viimekevään kaltaista tulvaa huhtikuun puolivälin paikkeilla. Kymijoen virtaama on tavanomaista suurempi Päijänteen juoksutuksen takia.

Jokien sulaminen on edennyt jo Etelä-Pohjanmaalle asti. Kyrönjoella on jo kevättulva. Lapuanjoelle Suomen ympäristökeskus ennustaa viimevuoden kaltaisia tulvia, mutta Siikajoelle ennustetaan viime kevättä isompaa tulvaa noin kuukauden päästä.

- Pohjanmaa voi vielä yllättää. Pohjois-Pohjanmaalla on ainekset suureenkin kevättulvaan. Kun ilmat alkavat lämmetä, kuluu yleensä noin viikko, että tulvavedet alkavat nousta, sanoo Bertel Vehviläinen.

Lapissa on paljon lunta ja Suomen ympärisökeskus ennustaa Kittilään viime kevättä pahempaa tulvaa. Sen sijaan Tornionjoen ennuste näyttää maltilliselta, ellei jääpatoja pääse muodostumaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.