Kylmät talvet ja kuuma kesä liittyvät samaan ilmiöön

Viime yönä rikottu tämän talven pakkasennätys (Muoniossa -30,9 astetta) ja harvinaisen kylmänä jatkuva keli liittyvät pohjoisesta virtaavaan arktiseen ilmamassaan.

Lähipäivät ovat yleisesti ottaen harvinaisen kylmiä marraskuun keskiarvoihin verrattuna - vastaava tilanne toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Ja yhä vain kylmenee: sääennusteiden mukaan pakkanen kiristyy tämän päivän aikana, ja kylmää keliä on luvassa ainakin alkuviikkoon saakka.

- Tällaista arktista ilmaa oli Suomessa viime talvena aika useinkin, harvinaisen usein. Myös viime talvena kylmyyteen yhdistyi usein viima, joka sai pakkasen tuntumaan hyvinkin purevalta, sanoo Forecan meteorologi Pekka Pouta.

Suomi kuuluu tällä hetkellä samaan ilmamassaan kuin Pohjois-Venäjä ja Pohjoisnapa. Pohjoinen ilmavirtaus levittää kylmää ilmaa koko maahan, mutta tällä hetkellä lunta on runsaasti vain Etelä-Suomessa ja Pohjois-Lapissa.

- Ei sitä oikein pysty sanomaan, mistä viime vuosien poikkeuksellisen kylmät säät ovat johtuneet. Siihen yritetään löytää erilaisia selityksiä esimerkiksi Pohjois-Atlantin värähtelystä, mutta siitäkään ei tiedetä vielä, onko se vain tapa mitata, missä menee korkeapaine ja missä matalapaine, Pouta sanoo.

Poudan mukaan Pohjois-Atlantilla on tällä hetkellä tavallista korkeampi paine, jolloin lauhaa ilmaa tuovat matalapaineet eivät pääse tulemaan Suomen ylle.

Tuleeko meille valkea joulu?

Poudan mukaan Suomi on jatkuvasti merellisen ja mantereisen ilmaston rajalla. Norja on tyypillisesti aina merellisen puolella, Venäjä mantereisen. Suomen ilmastossa on siis mahdollisuus molempien vaikutukseen.

- Pari viime vuotta meillä Suomessa on ollut enemmän itäistä, mantereista säätyyppiä. Viime talven pakkaset ja lumi, viime kesän kuumuus ja nyt tämä pakkasjakso liittyvät kaikki samaan ilmiöön eli mantereiseen, Venäjän suunnalta tulevaan ilmamassaan.

Pekka arvelee lumen pysyvän toistaiseksi, mutta valkeaa joulua tai pysyvää lumipeitettä hän ei vielä uskalla luvata.

- Lumi pysyy etelässä ainakin kymmenen päivää, mutta Itämeri voi pysyä pitkäänkin sulana ja kohtalaisen lämpimänä. Jos tuuli pääsee puhaltamaan lounaasta kosteaa ja lauhaa säätä, tällainen nyt maassa oleva hötölumi sulaa nopeaan tahtiin. Ja kun ilma on selvästi plussalla, voi lumi sulaa jopa viisi senttiä päivässä, Pouta sanoo.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat