Mainos

Kylmän rintaman toivotaan taltuttavan Kalifornian metsäpalot

Kalifornian eteläosissa riehuvissa metsäpaloissa on kuollut ainakin 17 ihmistä. Osavaltion tie- ja lentoliikenne on pahoin ruuhkautunut ja jopa kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Pelastusviranomaiset ilmaisivat tiistaina varovaisen optimistisen toiveensa, että Kaliforniaan Tyyneltä valtamereltä saapunut kylmä ja kostea rintama tulee ainakin helpottamaan sammutustöitä.

-Olosuhteet ovat loistavat. Savu nousee suoraan ylöspäin ja uskon meidän saavan tänään paljon aikaan, kapteeni Mark Kyllingstad Los Angelesin piirikunnan palolaitokselta kertoi toiveikkaana.

Metsä- ja maastopalojen etenemistä ovat Kaliforniassa siivittäneet navakat autiomaasta puhaltavat tuulet. Ainakin 1000 kotia ja noin 200000 hehtaaria metsää ja maata on tuhoutunut paloissa. Tähän mennessä yhteensä yksitoista maastopaloa ovat vaatineet 17 kuolonuhria ja kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Kalifornian tie- ja lentoliikenne on pahoin ruuhkautunut ihmisten paetessa savua ja liekkejä.

Todelliset sankarit

-En voi uskoa tätä. Alue on kuin taistelun jäljiltä, Kalifornian eroava kuvernööri Gray Davis huokasi onnettomuusalueen lähellä. Hän on julistanut neljään osavaltion eteläiseen piirikuntaan hätätilan. Hätätila-alueella sijaitsevat Los Angelesin, San Diegon, Venturan ja San Bernardinon kaupungit.

Presidentti George W. Bush julisti tiistaina maastopalot suuronnettomuudeksi ja lupasi apua liittovaltion varoista paloja vastaan taistelevalle osavaltiolle. Myös Kalifornian kuvernöörin tehtävät ensi kuussa aloittava elokuvatähti Arnold Schwarzenegger ylisti maanantaina paikallista aikaa tuhansia metsäpaloja vastaan taistelevia palomiehiä.

-Palomiehemme ovat tehneet uskomatonta työtä vuorokauden ympäri. Olen täällä tänään tapaamassa joitakin heistä kertoakseni, että he ovat todellisia sankareita, tuleva kuvernööri sanoi.

Kalifornialaisia varoitetaan myrkyllisestä savusta

Amerikkalaiset terveysviranomaiset varoittivat tiistaina San Diegon ja Los Angelesin kaupunkien asukkaita laajojen metsäpalojen tuottamasta sankasta savusta. Kansalaisia neuvotaan pysyttelemään mahdollisimman paljon sisätiloissa ja sulkemaan ikkunat tai menemään ilmastoituun paikkaan välttääkseen savun aiheuttamat terveyshaitat.

-Ulkoilma on epäterveellistä ja sitä se tulee todennäköisesti olemaan jonkin aikaa, Amerikan keuhkoliiton San Diegon -viestintäjohtaja Ross Porter sanoi. Televisiokanavien näyttämissä satelliittikuvissa Yhdysvaltojen länsiosan yllä oli kolme satojen kilometrien mittaista savupilveä.


(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 28.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.