Mainos

Kylmä heinäkuu pitänyt hukkumisluvut alhaalla

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tietojen mukaan heinäkuussa on ilmeisesti hukkunut kuusitoista ihmistä. Näistä jopa kuuden pelätään menettäneen henkensä viikonloppuna.

Näin tänä vuonna olisi ennakkotietojen mukaan hukkunut toistaiseksi 68 suomalaista.

Toiminnanjohtaja Reijo Vartia ei pidä tilannetta hyvänä, vaikka kertookin, että heinäkuun keskimääräisestä hukkumistahdista ollaan vielä jäljessä. Viime vuonna heinäkuussa hukkui 53 ihmistä.

Osasyynä normaalia pienempiin hukkumislukuihin ovat kylmät säät.

-Tilastojen mukaan yhden asteen nousu kuukauden keskilämpötilassa lisää hukkuneiden määrää seitsemällä, Vartia valottaa.

Liivejä ei ole pakko pitää päällä

Vartia pitää tyypillisenä Suomussalmella viikonloppuna sattunutta veneilyonnettomuutta, jossa hukkui varmasti yksi nainen ja luultavasti kolme miestä. Onnettomuuteen joutuneilla oli kyllä pelastusliivit veneessä, muttei ilmeisesti päällä. Se ei ole lainvastaista; liivien on oltava mukana moottoriveneessä tai yli viisimetrisessä purjeveneessä, päällä niitä ei tarvitse pitää.

-Uimaopetus- ja hengenpelastusliitolla on kaksi vaatimusta. Pelastusliivien pitäisi olla mielellään päällä ja niiden pitäisi olla pakolliset myös soutuveneissä, Vartia sanoo.

Veneilyasiamies Jukka Kotisalo Merenkulkulaitoksesta kertoo, että liivien käytön pakollisuudesta on keskusteltu silloin tällöin. Merenkulkulaitoksella ei kuitenkaan ole virallista kantaa liivien pitopakkoon. Suositeltavana Kotisalo liivien käyttöä toki pitää.

Onnettomuuksia eniten soutuveneille

Erityisen tärkeää liivejä olisi pitää soutuveneessä, koska suurin osa hukkumisonnettomuuksista tapahtuu soutuveneilijöille. Monesti onnettomuus sattuu niin nopeasti, että liivejä ei enää ehdi ylleen vetää.

-Monesti kyse on veneen kaatumisesta tai siitä ulos horjahtamisesta. Liivit voivat karata liian kauas ja vaikka niin ei kävisikään, niitä on hankala pukea vedessä, Kotisalo sanoo.

Poliisin ja Rajavartiolaitoksen tekemien tilastojen mukaan alle 40 prosenttia soutuveneilijöistä pitää liivejä yllään, hieman yli puolet mukana.

Ahkerimpia pelastusliivien käyttäjiä ovat purjeveneilijät, joista kaksi kolmesta vetää liivit päälleen. Purjeveneistä melkein kaikki on myös varustettu pelastusliiveillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.