Mainos

Kylähullun taidenäyttely trendigalleriassa Helsingissä

Jossain kaukana korpi-Suomessa on kelohonkainen mökki jota asuu taiteilija. Asumuksessaan ja ateljeessaan taiteilija tuskalla työstää maalauksiaan.

Pakkomielteisen taiteentekemisen inspiraatio on taiteilijan oma alhoinen elämä, jossa rumpua lyövät vuoroin viinapiru ja viikatemies. Välillä kankaalle purskahtaa himon ja inhon saavuttamaton kohde, nainen. Ne harvat jotka Taitelijan tuntevat, kutsuvat häntä Kelomökkien mieheksi.

Pääkaupungin sisäänpäin lämpeneville taidepiireille tämä korpimetsien tuntojen kuvaaja on toistaiseksi ollut tuntematon, mutta nyt Kelomökkien mies on avannut näyttelyn Uudenmaankadulla trendikkäässä Myymälä2 - galleriassa.

Todellisuudessa Kelomökkien miestä ei ole olemassa, vaan hän on 34-vuotiaan sarjakuvataiteilija Aapo Rapin hengentuote.

- Kelomökkien mies on suomalaisen korpitaiteilijan tai hienommin sanottuna ITE-taiteilijan stereotyyppi. Tällaisia taiteentekijöitä löytyy tyhjentyvistä maalaiskylistä. He ovat eräänlaisia kylähulluja jotka saavat aikaan taidetta.

"Hahmossa on myös paljon minua itseäni"

Nykyään helsinkiläistynyt Rapi kertoo, että luodessaan Kelomökkien miehen hahmoa kymmenen vuotta sitten sarjakuvaan hän hyödynti oman kotiseutunsa, Savitaipaleen, mielenmaisemia.

- Kelomökkien miehen hahmossa on myös paljon minua itseäni. Kelomökkien mies ei ota asioita turhan kevyesti, kuten en ota minäkään.

Rapin luoman Kelomökkien miehen maalaukset ovat kauttaaltaan synkkiä, lisätehosteena toimii runsaasti viljelty punainen väri. Useimmat maalaukset kuvaavat taiteilijaa itseään. Kenties puhuttelevin kaikista on maalaus nimeltään "Omakuva". Siinä taiteilija seisoo käsissään hirttoköysi ja pensseli.

Kelomökkien miehen taidenäyttely on eräällä tavalla parodia ITE-genrestä, jota on viime vuosina pyritty tuomaan suuren yleisön tietoisuuteen muun muassa Kiasman avulla. ITE-taiteen maailmaa tuntemattomalle Kelomökkien miehen maailma jää vieraaksi, aihetta tuntevalle se puolestaan joko naurattaa tai ahdistaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.