Kyberuhasta tuli konkreettista

Lauantain Helsingin Sanomissa siteerattiin Åbo Akademin professoria Alf Rehniä: "Venäjä on Suomelle mahdollisuus, ei uhka. Ryssän pelko on niin last century", hän sanoo HS-raadissa. Älykköraadilta oli tiedusteltu, mitä Suomen pitäisi tavoitella suhteissaan Venäjään.

Rehn on antanut lausuntonsa varmaankin ennen kuin MTV:n uutiset paljasti Suomen ulkoministeriöön (UM) kohdistuneen laajan verkkourkinnan. Silti lausunto osoittaa, että hyväuskoisuus on fiksuissakin piireissä niin tätä vuosisataa. Samaan hengenvetoon on todettava, että vahvistusta Venäjän osuudesta urkintaan ei vielä ole.

Juuri hyväuskoisuuden vuoksi on myönteistä, että verkkourkinta tuli julki. UM ja muut viranomaiset olisivat toki mielellään pitäneet tapauksen poissa julkisuudesta yksinkertaisesti siksi, että näin laajamittaisen ja pitkäkestoisen vakoilun kohteeksi joutuminen on Suomelle ulkopoliittisesti kiusallista mutta myös siksi, että tiedustelutoiminnan - oli se sitten omaa tai vieraiden - on ylipäätään tarkoitus pysyä salassa eikä tulla julki.

Tästä huolimatta sen paremmin pääministeri Jyrki Katainen kuin presidentti Sauli Niinistökään eivät vaikuttaneet erityisen närkästyneiltä siitä, että tapaus tuli julki.

Voi esittää muutamia arvauksia, miksi näin on.

Kyberuhista on puhuttu viime aikoina paljon, mutta vasta nyt, vakoilun paljastuttua, sanahirviö alkaa saada konkreettista sisältöä.

Valtiojohto saattaa ajatella, ettei ole lainkaan haitaksi, että suuri yleisö alkaa tiedostaa valtioiden välisten suhteiden pimeitä puolia. Kumppanuus yhdellä alalla ei estä häikäilemätöntä toimintaa toisella.

Tiedustelun ja vakoilun maailmassa ystäviä on vain vähän. Räikein esimerkki tästä on Yhdysvaltain harjoittama urkinta, kohteena yksi sen tärkeimmistä eurooppalaisista kumppaneista, Saksa.

UM on kertonut, että Suomi sai vinkin verkkovakoilusta EU:n piiristä. "Siellä vaihdetaan tietoa, ja kaveria autetaan", valtiosihteeri Pertti Torstila sanoi perjantain Ilta-Sanomissa.

Lauantain HS lainasi lähteitä, joiden mukaan vinkki olisi tullut Ruotsista.

Vaikka vakoilun maailma on armoton, nämä tiedonjyväset kertovat suurelle yleisölle, että jokunen ystäväkin siellä Suomella on.

Uutisointi verkkourkinnasta on viime viikkoina ymmärrettävästi keskittynyt Yhdysvaltojen ja sen tiedusteluelimen NSA:n toimintaan. USA:sta on tullut verkkovakoilun pahis.

UM:n vakoilu osoittaa suomalaisille, ettei suurin meihin kohdistuva uhka ehkä sittenkään tule Atlantin toiselta puolen.

Lue myös:

    Uusimmat