Mainos

Kyberturvallisuusasiantuntija: Verkkorikollisuus ei vain nörttipoikien puuhastelua

Puolustusministeriön turvallisuusasiantuntija rauhoittelee niitä, joita suojelupoliisin vaatimukset saada lisäoikeuksia valvoa kansalaisten netinkäyttöä huolestuttavat: viranomaiset eivät ole kiinnostunut kaikkien ihmisten sähköposteista, vaan yhteiskunnan turvallisuuden kannalta kriittisistä hankkeista.

Suojelupoliisi haluaa lisää valtuuksia ja entistä tehokkaampia työkaluja kansalaisten verkkoliikenteen seuraamiseen. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan sekä tavallisen poliisin että suojelupoliisin valtuuksia pitäisi laajentaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että se tarkoittaisi ihmisten yksilönsuojan kaventumista, mutta vaakakupissa painaa turvallisuus.

Samaa mieltä on Puolustusministeriön turvallisuuskomitean pääsihteeri Aapo Cederberg, joka vastaa kyberturvallisuuden suunnittelusta Suomessa.

– Totta kai yksityisyyden suojan kaventuminen huolestuttaa. Olen kuitenkin huolissani yhteiskunnan turvallisuudesta ja haluan varmistaa sen, että yhteiskunta toimii eikä siihen synny uusia haavoittuvuuksia. Verkkoa koskevat uhat ovat muuttuneet jokapäiväisiksi, ja siksi on tärkeää, että pystymme paikallistamaan, missä haavoittuvuudet ovat.

Cederbergin mielestä Suomessa suhtaudutaan kyberuhkiin liian sinisilmäisesti.

– Meillä on ollut ehkä sellainen harhakuva, että kysymys on vain nörttipoikien puuhailusta. Mutta olemme nyt tilanteessa, jossa mukaan ovat tulleet vahvasti myös valtiolliset toimijat, ja ne panostavat tähän satoja miljoonia. Lisäksi terroristit näkevät täällä uuden mahdollisuutensa; rikolliset näkevät, että täällä on huomattavasti helpompi tehdä rikoksia (kuin monissa muissa maissa), ja niillä saa merkittävää taloudellista hyötyä.Toimivaltuudet pitää suhteuttaa tätä uhkaa vastaan.

Cederberg tähdentää, että poliisi ja puolustusvoimat eivät ole kiinnostuneita kaikkien ihmisten sähköposteista vaan siitä, mikä on yhteiskunnan turvallisuuden kannalta kriittistä.

– Me haluamme taata yhteiskunnan turvallisuuden ja varmistaa sen elintärkeät toiminnot.

(MTV3)

17:13

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.