"Kyberrikolisten kekseliäisyydellä ei ole rajoja"

Tietoturvayhtiö Symantecin tuoreen raportin mukaan kohdistetut hyökkäykset yrityksiä vastaan ovat lisääntyneet internetissä.

Internet Security Threat Report –raportin mukaan viime vuoden aikana kohdistetut hyökkäykset lisääntyivät peräti 42 prosenttia. Hyökkäyksiä kohdistettiin yhä enemmän erityisesti pieniin yrityksiin.

Joka kolmas kohdistettu hyökkäys oli suunnattu alle 250 hengen yrityksiä vastaan, kun sitä edellisenä vuonna niiden osuus oli alle viidennes.

Symantecin mukaan kyberrikollisia houkuttaa pienissä yrityksissä se, että niissä on usein suuryrityksiä heikommat suojaukset ja tietoturvakäytännöt. Usein pientä yritystä käytetään kiertotienä, jonka kautta yritetään päästä jonkin isomman organisaation kimppuun.

- Kyberrikolliset eivät ole hidastamassa tahtiaan eikä heidän kekseliäisyydellään ole rajoja, kun he kehittävät yhä uusia keinoja tiedon varastamiseen. Hyökkäysmenetelmät kehittyvät yhä hienostuneemmiksi ja tietojärjestelmät muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi, toteaa Symantecin tietoturva-asiantuntija Erkko Skantz.

Monella sivustolla vakavia haavoittuvuuksia

Symantec havaitsi tutkimuksissaan myös, että yli puolessa maailman verkkosivustoista on korjaamattomia haavoittuvuuksia, jotka voivat vaarantaa käyttäjän. Neljäsosassa sivustoista paikkaamattomat haavoittuvuudet ovat vakavuudeltaan kriittisiä. Yli puolet haittaohjelmia levittävistä sivustoista on hyvämaineisia ja luotettuja.

- Hyvämaineiset verkkosivustot kääntyvät meitä vastaan ja luottamus internetiin rapisee. Esimerkiksi Suomessakin näkyvä Poliisi-kiristyshaittaohjelma tarttuu usein hyvämaineiselta verkkosivustolta, Skantz sanoo.

Roskapostin määrä väheni huomattavasti

Raportin mukaan roskapostin määrä väheni viime vuoden aikana miltei kolmanneksella. Sähköpostin sijaan suositaan yhä enemmän sosiaalisen median palveluita.

Jäljelle jääneestä roskapostista noin puolet mainosti aikuisviihde- ja treffipalveluita.

Älypuhelimiin ja muihin mobiililaitteisiin suunnatut haittaohjelmat lisääntyivät lähes 60 prosenttia. Eniten näitä on Googlen Android-käyttöjärjestelmässä.

Lue myös:

    Uusimmat