KVKL: Asuntokauppavuodessa 2012 torjuntavoiton ainekset

Kiinteistönvälittäjien hintaseurantapalvelun mukaan kiinteistönvälittäjien kautta välitettyjen käytettyjen kohteiden yhteismäärä ylsi vuoden 2012 marraskuun loppuun mennessä yhteensä jo noin 60400 kappaleeseen. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitossa uskotaan, että edellisvuoden kauppamäärästä jäädään tänä vuonna noin 2000 kappaletta.

Haluatko pysyä ajan tasalla asuntomaailman uutisista? Käy tykkäämässä Jokakodista Facebookissa!

Edellisvuoden vastaavan ajankohdan myyntimäärästä on jääty marraskuun loppuun mennessä noin 1785 kappaletta.

– Tällä hetkellä edellisvuodesta ollaan jäljessä vielä noin kolme prosenttia. Kyseessä on vuoden mittaan syntynyt takamatka, jota tuskin enää loppuvuonna tavoitetaan. Käytännössä edellisvuoden kokonaismäärästä – reilusta 66.300 kappaleesta - tultaneen jäämään pari tuhatta kappaletta. Toteutuva kokonaiskauppamäärä tullee silti olemaan kokonaisuutena kuitenkin normaalivuoden tasoa ja esimerkiksi vuosien 2008 ja 2009 välitettyjen käytettyjen kerros- , rivi- ja omakotitalojen kokonaiskauppamäärät tullaan tänä vuonna kokonaisuutena selvästi ylittämään, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

Malilan mukaan loppuvuoden aikana kaupantekoa ovat pitäneet yllä monet tekijät, joista keskeisimpiä ovat olleet muun muassa poikkeuksellisen alhainen korkotaso sekä maassa edelleen jatkuva muuttoliike. Myös keskustelu varainsiirtoveron muutoksesta ja lainakatosta on kiihdyttänyt kauppoja.

Pienistä asunnoista kilpaillaan

Erityisesti pienet ja hyväkuntoiset asunnot kiinnostavat tällä hetkellä ostajia ja etenkin kasvukeskuksissa niistä jopa kilpaillaan. Kerros- ja rivitaloasuntojen keskineliöhinnat ovat viime aikoina pysyneet käytännössä ennallaan. Kerrostalojen myyntiajat ovat keskimäärin yhdeksän viikkoa. Omakotitalojen myyntiajat ovat vuodentakaiseen verrattuna hieman pidentyneet ja niiden toteutuneet velattomat neliöhinnat ovat hieman kesää alhaisemmat.

– Omakotitalokaupassa kysyntä ja toteutuneet kaupat ovat kohdistuneet entistä useammin nimenomaan edullisempiin omakotitaloihin, mikä näkyykin hintatilastoissa.

Tällä hetkellä asuntosijoittaminen on Suomessa aktiivisessa vaiheessa ja sijoitusasunnot kasvukeskuksissa ovat olleet kysyttyjä. Monien muiden sijoitusvaihtoehtojen kärsiessä epävakaudesta on kiinnostus asuntosijoittamiseen viime aikoina vahvistunut.

Nykyisin asuntokaupassa vanha asunto myydään lähes säännönmukaisesti ennen uuden hankintaa ja sopivista tilapäisasunnoista esiintyy jopa pulaa. Ostopäätös tehdään pidentyneen harkinnan jälkeen. Oikea hinnoittelu on myyntiprosessin alusta saakka nykytilanteessa erittäin tärkeää, ja myös välittäjän kokemuksen ja ammattitaidon merkitys korostuu.

Jokakoti / KVKL

Kuva: Colourbox

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja