Mainos

Kvaernerin telakoista osa ehkä norjalaiselle Akerille

Norjalais-brittiläinen Kvaerner teollisuuskonserni on ollut yhteydessä ainakin kahteen tahoon, jotka ovat olleet vakavasti kiinnostuneita konsernin laivanrakennusteollisuuden - mukaan lukien Suomessa toimiva Masa-Yards - hankkimisesta itselleen.

Norjalaisen Dagens Näringsliv -lehden mukaan yksi vaihtoehto, jota Kvaernerin konsernijohtaja Kjell Almskog ja yhtiön hallitus pohtivat, on Kvaernerin laivanrakennusteollisuuden osien yhdistäminen norjalaiseen Aker Yardsiin. Neuvottelujen lähtökohta on ollut, että Kvaerner ja Aker jakaisivat omistuksen tasan 50/50. Kvaernerin johto on kuitenkin varonut paljastamasta korttejaan ja neuvottelukumppaneita. Konsernijohtaja Almskog suostui tiistaina vain myöntämään, että neuvotteluja käydään useamman tahon kanssa. Kvaernerin laivanrakennustoimialan liikevaihto oli viime vuonna 12,5 miljardia Norjan kruunua (8,9 miljardia markkaa) ja sillä oli 12500 työntekijää 13 telakalla. Aker Yardsilla on noin 3900 työntekijää ja sen liikevaihto oli viime vuonna noin yhdeksän miljardia kruunua (4,3 miljardia markkaa).

Mitsubishi havittelemasssa suomalaistelakoita

Kvaerner on avannut neuvotteluyhteyden myös ainakin yhteen ei-norjalaiseen yritykseen, joka on Dagens Industri -lehden mukaan ollut kiinnostunut vain Kvaernerin telakoista Turussa ja Helsingissä. Kansainvälisten telakkateollisuuslähteiden mukaan toinen osapuoli voi tässä tapauksessa olla japanilainen Mitsubishi Heavy Industries. Mitsubishi oli mukana kilpailemassa Royal Caribeans Eagle -risteilijän rakentamisesta. Yrityksen kerrotaan olevan edelleen halukas varmistamaan asemansa tämäntyyppisten erikoisalusten rakentajana, kertoo Dagens Näringsliv.

Povailua myös italaialisyhteistyöstä

Kauppalehden mukaan Kvaerner-konsernissa tutkitaan mahdollisuutta luoda liittotuma, jossa olisivat mukana Masa-Yards ja Italian valtion omistama Fincantieri. Telakoiden omistajaksi tulisi holding-yhtiö, jonka omistus jakautuisi italian valtion ja Kvaernerin kesken tasan. Molemmat yritykset kieltäydyvät kommentoimasta liittoumahankkeita. Norjalais-brittiläinen Kvaerner ilmoitti eilen luopuvansa laivanrakennuksesta. Masa Yardsin konsernijohtaja Martin Saarikankaan mukaan päätelakat joko myydään, osakkeet jaetaan tai yrityksiä yhdistetään.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.