Mainos

Kuvittajat kerrankin esillä

Lauantaina Helsingissä avautuvassa harvinaisessa näyttelyssä esitellään parhaita kuvittajiamme.

Lastenkirjallisuuden kuvittaminen on vaativaa työtä, jota ei kuitenkaan ole juuri huomioitu. Arvostuksen puutteesta ja matalista palkoista huolimatta alalle on tulossa uusi sukupolvi. Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa tänään avautuva Kuvaseikkailu-näyttely esittelee tasokkaimmat kuvittajamme viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

1980-luvulla läpimurtonsa tehneiden kuvittajiemme jälki on niin omaperäistä ja vahvaa, että he ovat hallineet markkinoita parikymmentä vuotta. Vasta nyt alalle on harvakseltaan tulossa uusia nimiä, vaikkakin hitaasti. -Lastenkirjakuvituksiin liittyy niin paljon tätä kaihoa ja muistoja ja tunteita, että isoäidit haluaa antaa lapsenlapsilleen luettavaksi samoja kirjoja, mitä ovat itsekin lukeneet ja lastenkirjallisuus on oikein perusluonteeltaan konservatiivinen taiteenlaji, arvioi näyttelyn kokoaja Maria Laukka.

Uusien kuvittajien töissä nykypäivä näkyy entistä selvemmin. Myös tietokone on tullut kynän ja siveltimen rinnalle. -Kyllä me töihimme niin monta työtuntia upotetaan, että kyllä se on sillä lailla, että kone ei todellakaan tee meidän puolesta mitään, kertoo kuvittaja Sami Toivonen, joka tekee lastenkirjakuvituksia yhdessä Aino Havukaisen kanssa. -Ei kone ehkä oikeastaan helpota. Se vaan lisää sitä työtä, kun sitä voi muokata. Liikaa vapautta suorastaan, sanoo Havukainen.

Moni lahjas graafikko valitsee vaikkapa rahakkaan mainosalan, sillä ongelmat ovat yhä vanhat tutut: -Tukimuodot on huonoja -tai kohdistuvat väärin. Koulutus alalle, tällä hetkellä, on puutteellista ehkä tietokoneistumisen takia. Voi olla, että tällä on paljon pidemmätkin juuret. Rudolf Koivuakaan ei aikoinaan arvostettu juurikaan taiteilijana, Mika Launis listaa. Hän itse on arvostetuimpia kuvittajiamme, joka on tehnyt kannet esimerkiksi
Harry Potter -kirjoihin, mutta ei silti pysty elättämään itseään lastenkirjakuvituksilla. -En missään tapauksessa, ei lastenkirjakuvituksilla. Kyllä lähinnä lehtikuvitus ja erilainen muu graafinen suunnittelu on se, jolla eletään, Launis kertoo.

-Ei tää mikään ehkä helpoin ala ole todellakaan, ett jos tähän ryhtyy, niin täytyy todella rakastaa sitä, arvioi puolestaan Aino Havukainen.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.