Mainos

Kuvien jakaminen on luonteva osa lasten netinkäyttöä

Kuvien katselu ja julkaisu ovat yllättävän iso osa lasten ja nuorten netin käyttöä, kertoo tuore Kuvat netissä -kysely. Kyselyn mukaan lähes kaikki 9-15-vuotiaat netinkäyttäjät etsivät ja katselevat kuvia verkossa ainakin silloin tällöin.

Tutkimukseen osallistuneet lapset ja nuoret kokevatkin kuvat pääosin myönteiseltä kannalta, kertoo hankeen puheenjohtaja Anna Lauttamus-Kauppila Viestintävirastosta.

- Hyvä puoli niissä on se, että voidaan olla vuorovaikutussuhteessa myös fyysisesti kaukana olevien kavereiden kanssa. Voidaan jakaa kuvia ja keskustella niistä ja myös kertoa omasta olemisesta luovalla tavalla, Lauttamus-Kauppila sanoo.

Omia kuvia sen sijaan ei jaeta yhtä usein, peräti 60 prosenttia kyselyyn vastanneista ei tee sitä koskaan. Lauttamus-Kauppila sanookin, että lapset tuntuvat tiedostavan kuvien julkaisemisen riskit yllättävän hyvin, vaikka he eivät aina täysin ymmärrä sitä, että kerran julkaistuja kuvia ei ehkä saa koskaan pois verkosta.

- Ilahduttavaa oli se, että 42 prosenttia vastaajista oli rajannut kuviensa katsomisoikeuksia eli osa nuorista on ainakin jollakin tavalla asian tiedostavia. Se on yllättävän suuri luku, kun ajattelee, että kyseessä ovat 9-15-vuotiaat.

Huono puoli lasten ja nuorten julkaisemissa kuvissa on, että niitä laitetaan välillä nettiin ilman tekijänoikeuksia tai kavereiden lupaa, pahimmassa tapauksessa kuvia levitetään myös kiusaamismielessä.

- Aika harva oli kuitenkaan törmännyt kiusaamiseen tai siihen, että itse tai joku kaveri olisi julkaissut noloja kuvia, Lauttamus-Kauppila sanoo.

Joka toinen on nähnyt myös pelottavaa materiaalia

Puolet nuorista on törmännyt netissä pelottaviin tai väkivaltaisiin kuviin tai videoihin. Joka neljäs ilmoitti pelottavan materiaalin tuntuneen kurjalta ja joka viides kertoi toivoneensa, ettei olisi koskaan törmännyt pelottavaan materiaaliin.

- Youtubessa esimerkiksi on ollut väkivaltaisia filmejä lasten suosimistä Legoista tehtynä. Oli törmätty myös muuhun väkivaltaan ja esimerkiksi aika raakaan seksiin.

Lauttamus-Kauppila muistuttaakin, että vanhempien kannattaa olla kiinnostuneita lapsensa netinkäytöstä sekä kuvien julkaisussa että siinä, mitä netistä etsitään. Kuvat netissä -tutkimuksen mukaan myös lapset ja nuoret toivovat, että vanhemmat olisivat tukena nettiin liittyvissä asioissa ja kertoisivat nettiin liittyvistä riskeistä.

- He ihan selvästi ilmaisivat toivovansa, että heidän netinkäytöstään ollaan kiinnostuneita ja että heitä tuetaan ja ohjataan aivan kuten reaalimaailmassakin. Lapset eivät niinkään kaipaa rajoituksia vaan keskustelua ja pohdintaa näistä asioista.

Tytöillä ja pojilla on musiikkivideoita lukuun ottamatta kuvien ja videoiden katselemisessa varsin erilaiset mieltymykset.

Tytöt etsivät kuvia julkkiksista, kavereista ja eläimistä, pojat taas etsivät hupia, harrastuksia sekä televisiosarjoja ja elokuvia.

Kuvat netissä –kyselyssä oli mukana 160 lasta ja nuorta, joiden sähköpostiosoitteet oli saatu heidän vanhemmiltaan. Otos poikkeaakin monista aiemmista kyselyistä siten, että siihen vastanneet eivät pyöri aktiivisesti netissä esimerkiksi keskustelupalstoilla mutta ovat kuitenkin netin käyttäjiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.