Kuvia hädästä ja ilosta ilman rajoja

Médecins sans Frontières eli Lääkärit ilman rajoja -järjestö luonnehtii lastenkirurgian erikoislääkäriä Marja-Liisa Kokkosta mielellään Suomen ensimmäiseksi "rauhannobelistiksi". Näin siksi, että humanitääriseen työhön keskittyvä puolueeton järjestö sai kuukausi sitten Nobelin rauhanpalkinnon ja Kokkonen on ensimmäisenä suomalaisena ollut mukana sen tehtävissä jo lähes kaksi vuosikymmentä.

1980- luvulla Kokkonen työskenteli Ugandassa ja Zairessa ja myöhemmin vuonna 1990 Sri Lankassa.
Vaikeissa ja koruttomissa oloissa vannoutunut valokuvauksen harrastaja ehti ottaa myös paljon kuvia.

Vaikka kohdattavana on ollut sotaa, sairautta ja köyhyyttä on mukaan mahtunut myös iloa ja inhimillisyyttä.
Kokkonen sanoo, että kuvat ovat hänelle keino prosessoida sodan ja köyhyyden kohtaamisen synnyttämiä
lukemattomia kysymyksiä ja kokemuksia.

Sisällissotien runtelemien ihmisjoukkojen parissa avuttoman harvalukuisina työskentelevien lääkäreiden ja hoitajien työtaakka on sekä fyysisesti että henkisesti raskas. Sieltä täältä Marja-Liisa Kokkonen on kuitenkin valokuvaajan silmällään pystynyt tallentamaan herkkiä hetkiä, onnettomien olosuhteiden tuottamia humoristisiakin oivalluksia, kulttuurien värikkäitä kohtaamisia tai yksinkertaisesti lasten elämäniloisia kasvoja, jotka kriisin keskelläkin ovat luoneet uskoa tulevaan.

Médecins sans Frontières (MSF) (Lääkärit ilman rajoja) -järjestö sai alkunsa ranskalaisten lääkäreiden ja toimittajien yhteistyönä vuonna 1971 ja on siitä pitäen toiminut täysin puolueettomana ja kantaaottamattomana humanitäärisenä avustusjärjestönä.

Marja-Liisa Kokkosen Médecins sans Frontières / Lääkärit ilman rajoja -valokuvanäyttely Ranskan kulttuurikeskuksessa 12.2.2000 asti.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat