Kuvataide pelasti Mika Waltarin luovuuden

Kirjailija Mika Waltarin 100-vuotisjuhlinta huipentuu tänään - Waltarin syntymäpäivänä. Kansainvälisesti tunnetuinta kirjailijaamme juhlitaan mm. Ateneumissa avattavalla kuvataidenäyttelyllä.

Esillä olevien taiteilijoiden työt, ja heidän ystävyytensä auttoivat Waltaria selviytymään masennuskausista.

Kirjailijan nimikkoseura tekee aamulla julkiset kunniakäynnit haudalle, muistomerkille ja syntymäkodille. Illalla kokoonnutaan pääjuhlaan Vanhalle ylioppilastalolle Helsinkiin.

Mika Waltari kuoli 70-vuotiaana vuonna 1979.

Waltarille erityisen läheisen Otto Mäkilän maalausten lisäksi Ateneumissa avautuvassa näytttelyssä on Eemu Myntin, Yrjö Saarisen, Mauno Markkulan ja Aimo Kanervan töitä.

Näyttelyn on koonnut Kiasman entinen johtaja, pitkän uran kuvataiteen parissa tehnyt kuraattori Tuula Karjalainen. Hän toivoo näyttelyn tuovan kuvataidetta yleensäkin lähemmäksi ihmisiä.

- Kuvataiteen merkityksestä ei ole keskusteltu yhtä paljon kuin esimerkiksi kirjallisuudesta ja musiikista. Olen varma, että sillä on kuitenkin äärettömän suuri merkitys. Waltari on persoona, jonka kautta toivoisin, että ihmiset löytäisivät tien kuvataiteeseen, sanoo Karjalainen.

Komisario Palmu Waltarin kirjojen pohjalta

Mika Waltari kirjoitti Sinuhe Egyptiläisen, Suuren Illusioni ja Turms Kuolemattoman lisäksi käsittämättömän paljon muita tekstejä: mm. satuja, dekkareita, näytelmiä ja artikkeleja.

1960-luvun suositut Komisario Palmu -elokuvat ovat myös Waltarin kirjojen pohjalta tehtyjä - osan elokuvista hän käsikirjoitti itse.

Waltarin luovuuden kääntöpuoli oli vakava masennus, johon hän kertoi saaneensa apua kuvataiteesta. Tuula Karjalaisen mukaan kuvista ja väreistö Waltari löysi myös itsensä.

- Mielestäni näyttelyssä esillä olevat taiteilijat edustavat Waltarin eri puolia, eri polkuja Waltarin luovaan ytimeen. Hän tarvitsi sekä kuvia että ystävyyttä näiden taiteilijoiden kanssa.

Kuvat auttavat masennukseen

Waltari-näyttelyn kuraattori Tuula Karjalaisen mukaan nykyihminen voi saada Ateneumissa nähtävistä kuvista saman lohdun kuin kirjailija aikanaan:

- Waltari kävi aikanaan paljon museioissa. Ei siinä muuta tarvita, kun silmät auki. Sydämessään tuntee jyskytyksen kun se oikea taideteos tulee eteen, neuvoo Karjalainen Ateneumiinkin meneviä.

Lue myös:

    Uusimmat