Mainos

Kuvat turkistarhoilta nostivat taas kohun eläinten kohtelusta

Suomalaisten tuotantoeläinten oloista näyttää paljastuneen jälleen vakavia epäkohtia. Ylen A-studio näytti eilen illalla Oikeutta Eläimille-järjestön turkistarhoilla salaa kuvaamaa videomateriaalia.

Videolla näkyvillä eläimillä oli muun muassa pahoja vammoja, kasvuhäiriöitä sekä häiriökäyttäytymistä. Korkeasaaren eläinlääkäri Eeva Rudbäck kertoi ohjelmassa, että suurin osa kuvissa näkyvistä ketuista olisi pitänyt lopettaa.

Oikeutta Eläimille kertoo keränneensä kuvamateriaalin viime vuonna 30 suomalaiselta turkistarhalta kesäkuun ja joulukuun välisenä aikana.

Turkiseläinten kasvattajien liiton toiminnanjohtajan Tuula Dahlmanin mukaan ohjelmassa nähdyt kuvat ovat ehdottomasti tuomittavia tapauksia, joita ei voi puolustella.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle, sillä hän ei ole vielä nähnyt turkisvideoita. Anttila joutui kommentoimaan tuotantoeläinten oloja viimeksi joulukuussa, kun A-studio näytti niin ikään Oikeutta Eläimille-järjestön kuvaamaa materiaalia sikatiloilta.

Eviran mukaan parannusta on tapahtunut

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yksikönjohtaja Jaana Mikkola arvioi keskiviikkona iltapäivällä ennen A-studion kuvapaljastuksia, että turkistarhoilla olisi tapahtunut jopa selvää parannusta viime vuosina. Vielä 2000-luvun alussa ja 1990-luvun lopussa turkistarhoilta löydettiin huomattavasti enemmän epäkohtia, jotka vielä toistuivat vuosittain.

Myös tilastoista selviää, että EU:n eläinsuojelutarkastuksissa turkistiloilla havaittujen laiminlyöntien määrä on selvästi vähentynyt viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2008 tarkastettiin 92 tilaa, joista 18 prosentissa todettiin puutteita.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.