KUVAT: Täytetty leijona ja vessatelevisiot – näin hulppea oli Janukovitshin ökypalatsi

Huoneissa tuoksuu puu. Jos sulkee silmät, olo on kuin hirsimökissä. Yleensä hirsimökeissä ei kuitenkaan ole täytettyä leijonaa eikä valtavia kattokruunuja.

Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin hirsipalatsissa on. Siellä on myös tenniskenttä, keilahalli, biljardisali ja elokuvateatteri. Isoja plasmatelevisioita on joka paikassa aina vessoja myöten.

Biljardipallot ovat norsunluuta, olohuoneen iso kukkaruukku krokotiilinnahkaa. Koristeena ollut mammutin sarvi on jo viety museoon.

Kun Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh helmikuussa pakeni, kansa pääsi viimein näkemään hänen kotitilansa, joka siihen saakka oli ollut tarkoin varjeltu salaisuus.

Osa Itsenäisyydenaukion mielenosoittajista muutti tuolloin palatsiin. Enimmillään heitä asui siellä satoja, mutta nyt asukkaista on jäljellä vain kaksi. Julia Kapitsalle ja Petro Olijnytille palatsin suojelemisesta on tullut koko elämää hallitseva projekti.

Kaksikko vartio taloa, pitää sen siistinä ja hyvässä kunnossa ja esittelee sitä turisteille.

– Petro ei ole poistunut täältä kertaakaan helmikuun 23. päivän jälkeen. Minä käyn kerran viikossa ostamassa ruokaa lähimmältä metroasemalta, Kapitsa kertoo. 

Siivottavaa riittää 

Palatsissa asumisen voisi luulla tuntuvan ylelliseltä Itsenäisyydenaukiolla pakkasessa telttailun jälkeen. Talonvahdit eivät kuitenkaan nuku Janukovitshin sängyssä tai loikoile hänen sohvillaan. He ovat majoittuneet palvelijoiden asuintiloihin.

– En ole tyypillinen tyttö; aineelliset asiat eivät tee minuun vaikutusta. Olen asunut täällä puoli vuotta eikä minun ole kertaakaan tehnyt mieli katsoa elokuvaa nahkanojatuolissa tai lojua poreammeessa, Kapitsa sanoo.

Kumpikin kertoo raatavansa lähes yötä päivää. He tekevät miltei kaiken itse, koska eivät luota ulkopuolisiin. Talosta on varastettu jo paljon, eivätkä he aio antaa enää yhdenkään esineen hävitä.

– Jos jonkun kotona on vaikka viisi huonetta, siinä on jo paljon siivottavaa. Kuvitelkaa, kuinka paljon aikaa siivoamiseen kuluu täällä, kun huoneita on kymmeniä, Olijnyt huokaa.

Kun vesiputki halkesi, Olijnyt valvoi öitä tulvimista hilliten. 

Vain rikkaat pääsevät sisään 

Kapitsa ja Olijnyt veloittavat turistikierroksesta 200 hryvniaa, yli kymmenen euroa. Useimmille paikallisille se on liian kova hinta, ja he tyytyvät kurkistelemaan palatsiin ulkoa.

Kierrosten tuotoilla talonvahdit maksavat muun muassa sähkön, veden ja lämmityskulut.

Moni on tyytymätön siihen, etteivät palatsin ovet ole avoinna kaikille. Kapitsa perustelee korkeaa hintaa sillä, etteivät he pystyisi kahdestaan hallitsemaan suurempaa vierailijatulvaa.

Kaksikko haluaisi valtion ottavan vastuun rakennuksesta ja tekevän siitä oikean museon. Ensin talon irtaimistosta pitäisi kuitenkin tehdä virallinen inventaario heidän läsnä ollessaan.

Monelle hirsipalatsi on Janukovitshin korruption symboli. Olijnyt ja Kapitsa suhtautuvat siihen suojelukohteena.

– Tämä talo on kuin taideteos. Moni ihminen on tehnyt valtavasti työtä sen rakentamiseksi. Kunnioitan sitä, Olijnyt sanoo.

Taloon tulevat turistit ovat yleensä ihmeissään näkemästään. Kapitsaa reaktio kummastuttaa.

– Eiväkö he tiedä, kuka Janukovitsh oli? Itse en olisi hämmästynyt, vaikka täällä olisi ollut elävä leijona häkissä ja orjia Afrikasta.

 

Lue myös:

    Uusimmat