Mainos

Kuvat: Punaiset lyhdyt täyttivät Töölönlahden – väkijoukko muisteli Hiroshiman uhreja

Hiroshiman atomipommista on tänään kulunut tasan 70 vuotta. Tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet ympäri maailmaan muistelemaan räjähdyksessä kuolleita uhreja.

Suomessa pitkälle toistasataa ihmistä kokoontui torstaina Töölönlahden rantaan Helsinkiin osoittamaan kunnioitustaan uhreille.

Töölönlahden tapahtumassa puhunut, rauhanmiehenäkin tunnettu Erkki Tuomioja (sd.) muistutti, että tärkein väline uusien ydinpommien pudottamisen estämiseksi on kymmeniä vuosia vanha.

– Tärkein väline estää uusia Hiroshimoja on ydinsulkusopimus vuodelta 1970. Sinä on kaksi pilaria. Toinen on ydinaseiden leviämisen estäminen, missä on kohtuullisen hyvin onnistuttu.

– Toisessa silloiset ydinasevaltiot suostuivat edistämään täydellistä ydinaseriisuntaa. Siinä ei ole tapahtunut mitään edistystä. Viime vuodet ovat näyttäneet, millä tavalla ydinaseilla uhkailukin on palannut suurvaltaretoriikkaa, Tuomioja toteaa.

Töölönlahti täyttyi torstai-iltana punaisista paperilyhdyistä, samoin kuin ne valaisivat pimenevää iltaa Japanin Hiroshimassa. Jo aamulla kaupungissa järjestettiin muistoseremonia, johon osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Tuomiojan mukaan tärkein asia, mitä ihmiset voivat ydinaseita vastustaakseen tehdä, on olla antamatta pelolle periksi.

– Jokaisella on mahdollisuus vaikka tällaisen lyhdyn liikkeelle panemisessa, eli olla mukana toiminnassa. Sillä kyllä on tulosta, Tuomioja toteaa ja laskee omankin lyhtynsä veteen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.