Kuvat: Oksa paljastaa päivän sään

Säätikuksi kutsuttu oksa havainnoi tarkasti lähiajan säämuutoksia. Mäntsälässä asuva Merja Väänänen kuvasi tikkua yhden vuorokauden ajan. Oksa muutti suuntaansa moneen otteeseen.

Kun säähavaintoasemat olivat vielä pelkkä aavistus tulevasta, vanha kansa ennusti säätä säätikuksi tai -varvuksi kutsutun oksan avulla. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran mukaan kuusen tai katajan latvaosasta katkaistua luonnonmittaria käytetään yhä ainakin Keski-Suomessa, jossa rakennusten ulkoseinään ripustettuja tikkuja voi nähdä ympärivuotisesti.

–  Varpu on vanhan ajan ilmapuntari, jonka toiminta perustuu ilman kosteuteen. Kuivalla ilmalla oksa alkaa taipua ylöspäin ja kostealla alaspäin, säävarpua käyttävä Merja Väänänen kertoo. 

Toimiva säätikku katkaistaan nuoresta puusta, jossa on latvaoksia. Oksan tulee ennen katkaisemista osoittaa rungosta suoraan etelään. Paras aika oksan katkaisemiselle on kevät tai keskikesän nila-aika, jolloin puusta irtoaa helpommin kuori. 

– Ennen käyttöönottoa oksa kuoritaan, kuivataan ja asennetaan kasvusuunta alaspäin. Varpu pitäisi olla rakennuksen pohjoisseinustalla, jotta se näyttää mahdollisimman oikean tuloksen, Väänänen neuvoo.

Väänäsen mukaan säätikkuja on perinteisesti käytetty aittojen ja navettojen seinustoilla, joista maatalojen isännät ja emännät ovat voineet ohi kulkiessaan vilkaista säätilan muutoksia. 

–  Tosin perinne taitaa alkaa unohtua ja näitä näkee yhä harvemmin käytössä. Paikallissään näyttämiseen tämä on kuitenkin ihan luotettava ennustin, Väänänen sanoo.

Katso ylhäältä kuvagalleriasta, kuinka säätikku kertoo päivän säämuutoksista.

Lue myös:

    Uusimmat