Mainos

Kuvat: Jousiammunnan maailmanmestari uransa erikoisimmassa operaatiossa syvällä maan uumenissa

Tytyrin kaivosmuseossa Lohjalla rakennetaan parhaillaan uutta valoshow'ta. Kaivos on kuitenkin hankala paikka sähköjohtojen vetämiseen, kun pystysuoraa pudotusta on kymmeniä metrejä, pohjalla ei voi kävellä ja johto piti saada yli 70 metrin päähän.

Haasteeseen tarttui jousiammunnan kaksinkertainen maailmanmestari Anne Lantee.

Lanteen tehtävänä tänään oli 80 metrin syvyydessä maan alla ampua alas kaivokseen nuoli, johon oli kiinnitetty siima myöhempää sähköjohdon vetämistä varten. Johto itsessään olisi ollut aivan liian painava kiinnittää nuoleen.

Haasteen toivat olosuhteet. Ampumaan pystyi käytännössä yhdestä paikasta kaiteen reunalla seisten, ja nuoli piti saada osumaan noin 73 metrin päähän yli 40 asteen kulmassa alamäkeen.

Taljajousella ampuva Lantee on kokenut jousiampuja ja menestynyt maailmalla erityisesti maastojousiammunnassa, jossa ala- ja ylämäet ovat tavallisia. Niinpä tilanne ei häntä hätkähdyttänyt. Lantee toteaa Facebookissa, että operaatio oli kuitenkin hänen uransa omituisin.

-Olen kyllä ollut erikoisissa paikoissa ampumassa ennenkin, mutta aina on ollut kuitenkin taulu, johon tähdätä. Nyt pimeyden keskeltä näytettiin taskulampulla kivenlohkare, johon nuoli piti ampua", Siuntiosta apuun hälytetty Lantee naurahtaa.

-Lapsena naureskelin, kun Charlien enkelit -elokuvassa ammuttiin nuolen mukana sormen paksuista teräsvaijeria taljajousella helikopteriin. Se ei kyllä oikeasti onnistuisi. Vaikeinta täällä oli arvioida, kuinka paljon siima jarruttaa nuolen lentoa ja paljonko pitää kompensoida sitten tähtäimellä hidastunutta vauhtia, Lantee jatkaa.

Pelkona oli, että siima tarttuu matkalla johonkin tai että nuoli kimpoaa kiveen osuttuaan pitkälle.

Operaatiosta selvittiin lopulta yhdellä ainoalla nuolella. Se löytyi vajaan metrin päästä valaistusta kivestä. Nuoli oli säilynyt metallista kärkeä lukuun ottamatta päällisin puolin ehjänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.