Mainos

Kuvakiista ja mielenosoitukset jatkuvat

Tanska on sulkenut väliaikaisesti Pakistanin suurlähetystönsä. Aiemmin maa on joutunut sulkemaan suurlähetystönsä Iranissa, Syyriassa ja Indonesiassa sekä konsulaattinsa Libanonissa ja Tunisiassa.

Muhammad-kuvista syntyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet tänään useissa maissa. Pakistanissa mielenosoitukset kääntyivät mellakoiksi, ja Tanska sulki Pakistanin suurlähetystönsä väliaikaisesti. Pakistan puolestaan on ilmoittanut kutsuneensa Tanskan suurlähettiläänsä kotiin "konsultaatiota varten".

Tanskan lähetystö suljettiin suurlähettiläs Bengt Wigotskin mukaan turvallisuussyistä. Wigotski arvioi uutistoimisto Ritzaun haastattelussa, että uskonnolliset järjestöt hyödyntävät kuvista syntynyttä kohua myös politiikassa.

- Asukkaat ovat muslimeja isolla M-kirjaimella. Sen vuoksi he tuntevat tulleensa jyrkästi loukatuiksi. Kun uskonnolliset järjestöt johtavat, muiden puolueiden täytyy seurata. Muussa tapauksessa heidät leimataan huonoiksi muslimeiksi. Sitä ei voi sallia Pakistanissa, jos haluaa olla mukana politiikassa, suurlähettiläs Wigotski analysoi.

Wigotski jäi Pakistaniin, joten kyse ei hänen mukaansa ole suhteiden katkaisusta. Tanska on jo sulkenut väliaikaisesti suurlähetystönsä Iranissa, Syyriassa ja Indonesiassa sekä konsulaattinsa Libanonissa ja Tunisiassa.

Satoja mielenosoittajia pidätetty Pakistanissa

Karachissa Etelä-Pakistanissa poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen rajusti. Poliisi käytti kyynelkaasua ja patukoita hajottaakseen kiviä viskoneen väkijoukon. Lahoressa maan pohjoisosassa puolestaan poliisi määräsi kotiarestiin militanttia ryhmää johtavan uskonoppineen.

Pakistanin poliisi on pidättänyt tänään lähes 300 mielenosoittajaa. Öljyä laineille valoi vielä uskonoppinut, joka lupasi miljoona dollaria palkkioksi jonkun tanskalaisen Muhammad-kuvia piirtäneen tappamisesta.

Teheranissa Iranissa noin 50 mielenosoittajaa puolestaan kerääntyi Tanskan suurlähetystön eteen ja poltti puisen ristin.

Myös Hongkongissa järjestettiin tänään pilakuvien vastainen mielenosoitus, joka sujui rauhallisesti. Arviolta parituhatpäinen väkijoukko huusi länsimaiden vastaisia iskulauseita, joissa toisten tunteita loukkaava sanavapauden käyttö tuomittiin.

(MTV3-STT-Ritzau-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.