Mainos

Kuvajournalismille halutaan maisteriohjelma

Vastaava päätoimittaja Vesa-Pekka Koljonen on selvittänyt lehtikuvauksen kehittämistarvetta osana kuvajournalismin korkeakoulutusta. Ehdotus luovutettiin opetusministeri Maija Raskille tänään. Selvitysmies ehdottaa, että kuvajournalismin erityiskoulutus aloitetaan syksyllä Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksessa. Ensimmäisenä vuotena suoritettaisiin viestinnän ja journalismin opintoja, toisena ja kolmantena vuotena edelleen journalismin opintoja sekä visuaalisen viestinnän opintoja, neljäntenä vuotena suoritettaisiin kuvajournalismin erityisopinnot ja tutkielma.

Uusi visuaalisen journalismin ohjelma edellyttäisi selvityksen tekijän mukaan huomattavaa tuntiopetuksen lisäystä. Ehdotus merkitsisi mahdollisesti 5 -10 opiskelijan lisäystä tiedotusoppiin. Selvittäjä ehdottaa budjettirahoituksen lisäksi lahjoitusprofessuurin perustamista ulkopuolisin varoin. Selvityksessä arvioidaan uuden ohjelman kustannuksiksi puolesta miljoonasta miljoonaan markkaan vuodessa.

Ehdotuksessa korostetaan ammatillisia opintoja ja työharjoittelua. Kuvajournalistien erityiskoulutukselle on selkeä tarve. Journalismin osa-alueena visuaalinen journalismi on yhä keskeisempi osa julkista tiedonvälitystä. Perinteinen lehtikuvaus on edelleen keskeinen kuvajournalismin muoto, mutta teknisten mahdollisuuksien lisäännyttyä se on saanut rinnalleen uusia ilmaisutapoja. Moniosaamisen ja nykyaikaisen kuvajournalismiopetuksen tulee rakentua vankalle journalistiselle peruskoulutukselle ja näkemykselle.

Selvityksen mukaan parhaat edellytykset erityiskoulutukselle on oppilaitoksella, joka pystyy tarjoamaan perustaksi laaja-alaisen ja syvällisen journalismiopetuksen. Koulutuksen tulee pohjautua dokumentoivan, journalistisen kuvakerronnan omaksumiseen, ei valokuvataiteen ilmaisutapojen opettamiseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.