Kuvaatko YouTubeen konsertteja? "Periaate on, että lupa pitäisi olla" - Luovan työn tekijöille halutaan kohtuulliset korvaukset

Luovan alan tavoitteena kohtuullinen korvaus YouTubelta 2:07

EU-parlamentissa valmistellaan lainsäädäntöesitystä, jotta YouTube saataisiin maksamaan luovan alan tekijöille kohtuulliset korvaukset. YouTube ei valvo palveluun ladattavia sisältöjä, joten käyttäjätileille saattaa ilmestyä esimerkiksi kokonaisia konsertteja.

Moni todennäköisesti kuvasi tänään muusikko Saara Aallon konserttia Porissa. Joko muistoksi itselle tai ladattavaksi esimerkiksi YouTubeen. Aalto itse suhtautuu YouTube-videoihin kahtiajakoisesti.

 – Periaatteessa on hyvä, että jaetaan, koska YouTube voi auttaa aloittelevia artisteja. Youtube on järkyttävän voimakas kanava. Sitten, kun se on työ ja tienesti, niin sitten on se siinä rajalla, että mitä artistille jää jaettavaksi, Aalto pohtii.

Minuutissa ladataan 400 tuntia sisältöä

YouTube on maailman suurin ja samalla myös Suomen suosituin musiikkipalvelu. Sinne ladataan minuutissa 400 tuntia videoita ja musiikki on kaikista suosituin sisältö.

– Jos ajatellaan luovaa alaa ja musiikintekijöitä, levy-yhtiöitä ja bändejä, niin YouTubella ei ole sinänsä vastuuta sisällöstä, mitä sinne ladataan, sanoo toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Musiikkituottajat - IFPI Finland ry:stä.

– Tästä  johtuen luovan alan sopimukset, joita sillä on YouTuben kanssa, niin se takaisin luovalle kentälle tuleva korvaus on todella vähäinen.

Porsaanreikä lainsäädännössä

Viime vuonna levy-yhtiöiden tuloista YouTubesta tuli vain noin 4 prosenttia.

– Jos katsotaan levy-yhtiöiden tulokertymää, niin YouTubesta tulee vuodessa levy-yhtiölle alle euro per käyttäjä, kun Spotifysta tulee 16 euroa.

– Tämä johtuu siitä, että meillä on tällainen porsaanreikä EU-lainsäädännössä. Sitä ollaan nyt onneksemme korjaamassa eli EU-parlamentissa on tällä hetkellä  lainsäädäntöesitys, joka pyrkii parantamaan luovan alan asemaa tässä suhteessa. 

–Jos palvelut, joissa on käyttäjien lataamaa aineistoa, ovat aktiivisia, niin niiden pitäisi tehdä sopimukset oikeudenhaltijoiden kanssa. Tämä parantaisi koko luovan alan asemaa merkittävästi, Antti Kotilainen sanoo.

"Suomen kanta ollut negatiivinen"

Kotilainen kertoo, että Suomen kanta on ollut asiaan tähän saakka enemmän negatiivinen kuin positiivinen.

– Luovat alat, musiikki, kaikki siirtyvät digitaaliseen palveluun.  On erittäin tärkeää, että meillä on kohtuullinen asema, kun neuvottelemme näistä sopimuksista.

– Nyt se neuvotteluasema on sellainen, että arvo valuu alustoille ja sieltä ei palaudu kohtuullista korvausta. EU:ssa tästä käytetään termiä arvokuilu ja se on tällä hetkellä suurin uhka meidän alalle ja tulevaisuudelle.

Voiko konserteissa kuvata?

Uskaltaako konsertissa kuvaamaansa materiaalia sitten ladata YouTubeen? Periaate on, että lupa pitäisi olla. YouTube nappaa laittoman videon pois ilmoituksen perusteella, mutta se saattaa ilmestyä nopeasti takaisin.

– Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että siellä on materiaalia, päinvastoin. Me haluamme vain sopia siitä kohtuullisen korvauksen alusta kanssa, Kotilainen sanoo. 

 

Lue myös:

    Uusimmat