Mainos

Kuusivuotiaiden koulupohdinta lykkääntyy yhä

Mahdollista koulunaloitusiän alentamista koskevat ratkaisut siirtyvät yhä. Opetusministeri Maija Rask kaipaa vielä lisäselvityksiä opetuksen merkityksestä kuusivuotiaille, joten asian käsittely hallitustasolla saattaa jäädä syksyyn. Myös koulunaloituksen varhentamisen kokonaiskustannuksia lasketaan edelleen, kerrotaan opetusministeriöstä.

Kuusivuotiaiden kouluunmenomahdollisuuksien selvittäminen jopa syksystä 2003 alkaen kirjattiin kaksi vuotta sitten hallitusohjelmaan. Rask itse suhtautui koulunaloituksen varhentamiseen alun perinkin kielteisesti. Opetusministeri oli jo viime kuussa viemässä asiaa sivistyspoliittiseen ministerityöryhmään, kun uudistuksen kuluista koulupuolella saatiin laskelma. -Toivottavasti tämäkin asia on rahasta kiinni, hän huomautti tuolloin.

Kuusivuotiaiden kouluunmenon kuluiksi opetustoimessa on laskettu siirtymäkaudella 1,6 miljardia markkaa vuodessa, koska opetettavana on yksi ikäluokka tavanomaista enemmän. Lisäksi pitää toki tutkia, paljonko päivähoidossa vastaavasti säästetään.

Tutkijat apuun


Opetushallituksessa viime syksynä tehdyssä selvityksessä arvioitiin, että kuusivuotiaat ovat sinänsä otollisessa iässä oppimaan. Ongelmallista on sen sijaan se, että murrosikäiset pelmahtaisivat ulos peruskoulusta vuotta nykyistä kypsymättömämpinä.

Myös siirtymäkauden järjestelyt tuottaisivat tuskaa, kun muutenkin on pulaa opettajista ja kasvukeskuksissa myös koulutiloista. Opetusmenetelmät pitäisi nekin miettiä uusiksi. Raskin nyt pyytämissä selvityksissä on määrä käyttää apuna kehityspsykologian ja kasvatuksen akateemisia asiantuntijoita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.