Mainos

Kuusisto kujeili ja improvisoi klassista

Pekka Kuusisto teki Tapiola sinfoniettan klassisen musiikin konsertista modernin shown improvisoimalla kesken Beethovenin viulukonsertoa ja lisäilemällä teokseen omiaan. Musiikintuntijat höristelivät korviaan ja ehkä nipistelivätkin itseään, olihan Kuusisto konsertin aluksi kertonut, että nyt esitetään harvoin kuultu, Beethovenin alkuperäisen partituurin mukainen versio. Noin kymmenesosa konsertosta olisi tuota joskus myöhemmin löytynyttä aarretta. Siis hyvä myyntipuhe konsertin aluksi - angloamerikkalaisessa maailmassa tämäntyyppiset kapellimestarin tai solistin pikkuesitelmät ovat tavallisempia kuin meillä. Tapiolasali oli perjantaina loppuunmyyty ja joulutunnelmaa luotiin kynttilänvalolla ja aistikkailla himmennyksillä.

Vasta väliajan jälkeen Kuusisto kertoi "unohtaneensa" mainita, että lisäsi keskelle Beethovenin konserttoa palasia Mozartin ja Sibeliuksen sävelmistä.

Kuusisto perusteli poikamaista kujeiluaan sillä, että Ludwig van Beethovenin aikana (1770 - 1827) improvisointi oli tavallista. Nykyaikana siihen heittäytyvät jazz-muusikot, lähes ainoina. Yleisö riemuitsi kepeästä pelimanniotteesta, vakavammat musiikintuntijat tunsivat itsensä hetkeksi huijatuiksi.

Pekka Kuusistolta rajojen rikkomista voi odottaakin; tiukan klassisen musiikin koulutuksen saanut veijari viihtyy elektronisen musiikin maailmassa. Hän irrottelee lauluyhtye Rajattomissa, Trio Töykeissä ja soittaa kamarimusiikkia Olli Mustosen ja Ismo Eskelisen kanssa. Pekka Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena Sibelius-viulukilpailun 1995.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.