Mainos

Kuusimäki tuomitsee lautamiesenemmistöt

Kolme lautamiestä yhtä ammattituomaria vastaan on ehdottomasti liikaa tulevan valtakunnansyyttäjän Matti Kuusimäen mielestä. Hänen mukaansa oikeusturva on vaarassa, jos esimerkiksi monimutkaisissa talousrikosasioissa halutaan vain antaa ansionsa mukaan kelvottomalle pankinjohtajalle ilman todellista näyttöä tai laillisia perusteita.

Kuusimäki viittaa tänä vuonna sattuneeseen tositapaukseen, jossa vastoin tuomarin kantaa pankinjohtaja ja pankin asianajaja saivat tuomion velallisen kiristämisestä. Asia ratkesi lautamiesten äänin. Vanhan rikostuomarin sydän ei kestä tätä ajatusta. Kuusimäki ei halua lautamiehiä pois alioikeudesta, mutta enemmistöasemaa heillä ei tarvitse olla.

-Minua ei närästä edes se, että lautamiehet valitaan poliittisin perustein pikkutuomareiksi, mutta hyvä tahto ei tuomion antamisessa riitä, tuhisee Kuusimäki.

Suomen oikeusjärjestelmä on Kuusimäen mielestä myös toisella tapaa omituinen, sillä lautamiehiä ei ole enää hovioikeudessa.
-Ovatko lautamiehet vain kosmeettisista syistä alioikeudessa, jos heidät voidaan jyrätä seuraavassa oikeusasteessa, kyselee hän.

Kuusimäki on vielä tällä hetkellä oikeusministeriössä kehitysjohtajana. Hän on mukana tekemässä luonnosta, jolla tuomioistuimien työoloja ja tehokkuutta parannettaisiin. Työn on määrä valmistua ensi vuoden helmi-maaliskuussa, minkä jälkeen se lähtee lausuntokierrokselle.

Kehitysjohtaja Matti Kuusimäki puhui tänään Demokraattisten lakimiesten seminaarissa Lahdessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.