Mainos

Kuusi savusaunaa tuleen jouluaattona

Joulunsaunan lämmittäjille on sattunut ainakin kuusi vahinkoa. Neljässä palossa saunat tuhoituivat käyttökelvottomiksi. Kaksi saunaa kärsi vähäisempiä vahinkoja, kun sammutustöihin päästiin ajoissa.

Lapuan Karhunkylässä hieman ennen puolta päivää tuhoutuneessa savusaunassa tuli lähti liikkeelle kiukaan takaisesta seinästä. Parikymmentä vuotta sitten rakennetusta hyväkuntoisesta savusaunasta jäi jäljelle vain osittain palaneita seinärakenteita.

Vampulan Huhtaan kylässä luhdissa ollut savusauna syttyi tuleen iltapäivällä neljän aikaan. Joulukirkosta palannut saunaan aikova väki havaitsi tullessaan luhdin olevan liekeissä, mutta paikalle hälytetty palokunta voinut enää pelastaa vanhaa rakennusta.

Myös Sipoossa ja Pielavedellä tuleen syttyneet savusaunat kärsivät pahoja vahinkoja.

Lämmittäminen kestää tunteja

Ulvilan Ravannissa tulipalo sattui vanhassa, ulkorakennuksessa sijaitsevassa savusaunassa. Seinänviertä kulkevan piipun rappaus oli rapistunut, minkä vuoksi piipun kivien välistä pääsi kipinä karkaamaan hirsiseinään. Palokunta sai hälytyksen kello 8.10. Paikalle päästyään sen tehtäväksi jäi jälkisammutus, kun asukas itse oli saanut tulen jo talttumaan.

Iisalmessa puolestaan palokunta ehti hätiin ajoissa ja liekeissä ollut savusauna välttyi isoilta vaurioilta. Savusaunojen lämmittäminen kestää useita tunteja ja ne sijaitsevat pihapiirin rakennuksissa. Näin riittävä vartiointi jää usein tekemättä ja tuli pääsee leviämään ennen kuin se havaitaan. Yksi syy paloihin on myös se, että savusaunoja käytetään harvoin ja niiden kunnon heikkeneminen jää näin huomaamatta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.