Mainos

Kuusi maata pitää hätäkokouksen Kosovosta

Venäjän ja viiden Nato-maan muodostama yhteysryhmä pitää hätäkokouksen Kosovon tilanteen vuoksi ensi maanantaina Lontoossa , kertoi Britannian ulkoministeriö keskiviikkona.

Entisen Jugoslavian rauhanprosessia koordinoivaan yhteysryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia. Hätäkokousta isännöi Britannian ulkoministeri Robin Cook, joka tapaa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin torstaina.

Cook ilmoitti keskiviikkona, että hän aikoo vedota Miloseviciin, jotta Kosovolle myönnettäisiin autonominen asema osana Jugoslaviaa. Cook ilmoitti myös välittävänsä Milosevicille Euroopan unionin huolen Kosovon tapahtumista. Cookin mukaan myös EU on autonomian kannalla, vaikkei toivokaan maakunnan itsenäistyvän.

Länsimaat ovat tuominneet Kosovon viimeaikaiset väkivaltaisuudet, joissa Serbian poliisi on tappanut ainakin 24 albaania. Kosovon asukkaista etniseltä taustaltaan albaaneja on 90 prosenttia. Serbia kumosi alueen itsehallinnon vuonna 1989.

Jugoslaviaa uhataan pakotteilla

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat varoittaneet Milosevicia raskailla pakotteilla, mikäli hän käyttää Kosovon tilanteen rauhoittamiseksi kovia keinoja vuoropuhelun sijaan.

Yhdysvaltain Balkanin erityislähettiläs Robert Gelbard ilmoitti keskiviikkona, että yhteysryhmä aikoo uhata Jugoslaviaa uusilla pakotteilla, mikäli presidentti Slobodan Milosevic ei onnistu toimillaan vakuuttamaan, että Kosovon maakunnan jännittynyt tilanne onnistutaan ratkaisemaan rauhanomaisin keinoin. Myös perinteisesti Serbian liittolaisena esiintynyt Venäjä on vedonnut vuoropuhelun lisäämiseksi Kosovon serbien ja albaanien välillä.

- Kosovon tilanne on Jugoslavian sisäinen asia, sanoi kuitenkin ulkoministeri Jevgeni Primakov, korostaen kuitenkin, että tilanteeseen on löydettävä ratkaisu.

Kosovon väkivaltaisuuksien pelätään myös leviävän naapurimaihin, joissa niinikään elää albaanivähemmistöjä. Bulgaria ilmoittikin keskiviikkona, että Kosovon tilanne pitäisi ratkaista myöntämällä alueelle autonomisempi asema. Myös Romania on ilmoittanut olevansa tilanteesta huolissaan.

Kosovon albaanijohtajat pyysivät keskiviikkona, että länsimaat puuttuisivat Kosovon erittäin tulenarkaan tilanteeseen.
- Albaanit ja presidentti Slobodan Milosevic ovat niin kaukana toisistaan, ettei minkäänlainen vuoropuhelu ole mahdollista ilman välittävää kolmatta tahoa, sanoi Kosovon demokraattisen liiton LDK:n johtaja Fehmi Agani.
(STT-Reuters-Itar-Tass-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.