Kuusenherkkusienet syytä jättää metsään

Metsäsienten syöminen on yleisesti ottaen Suomessa turvallista. Vain kuusenherkkusientä on syytä välttää, kertoo Kansanterveyslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen tuore tutkimus.

Virastot selvittivät 12:n Etelä-Suomessa kasvavan ja yleisesti syödyn sienilajin kivennäis- ja hivenainepitoisuuksia. Keskimäärin pitoisuudet olivat sienissä pieniä.

Ainoastaan kuusenherkkusienen syömistä ei suositella sen sisältämien suurten hopea- ja elohopeapitoisuuksien takia. Lisäksi kangastattia kannattaa käyttää vain pieniä määriä ja enintään 0,6 kiloa viikossa, sillä sienessä on paljon rautaa.

Tutkimuksessa olivat mukana myös kantarelli, korvasieni, lampaankääpä, mustatorvisieni, orakkaat, punikkitatit, rouskut, suppilovahvero ja ukonsieni. Niitä voi kivennäis- ja hivenainepitoisuuksien puolesta syödä säännöllisesti ja turvallisesti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat