Mainos

Kuusamossa taas maanjäristys

Kuusamossa on jälleen ollut maanjäristys. Järistyksen keskus oli Kuoliovaarassa noin kahdeksan kilometrin syvyydessä kallioperässä. Yhdeksän aikaan aamulla sattuneen järistyksen voimakkuus oli 2,3 Richterin asteikolla.

Viimeksi Kuusamon alueella sattui maanjäristys syyskuussa, jolloin sen voimakkkuus oli 3,4 Richterin asteikolla. Se oli yksi suurimmista Suomessa viime vuosina havaituista. Maanantain järistys oli alueella jo neljäs tänä vuonna.

Kuusamossa maa järisi

Suomen seismografiasemat havaitsivat järistyksen kello 9.02. Seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston seismologian laitokselta kuvaili järistystä suomalaisen mittapuun mukaan keskikokoiseksi. Järistys olikin sen verran voimakas, että siitä on myös tuntohavaintoja. Seismologian laitos sai aamupäivällä soiton Taivalkosken Tyrövaarasta. Soittaja kertoi kuunnelleensa juuri uutisia radiosta, kun tärähti niin, että koirakin säikähti. Hän oli lohdutellut koiraansa rauhoittelemalla, että kyseessä on vain maanjäristys. Sen sijaan esimerkiksi Kuusamon poliisilaitoksen kansliassa ei järistystä noteerattu ollenkaan.

Koillismaan alue järistysherkkää

Maanjäristykset eivät ole Koillismaan seuduilla kovinkaan poikkeuksellisia. Tarvaisen mukaan Suomessa sattuu vuosittain 4-5 järistystä, mutta tänä vuonna järistyksiä voi tulla kymmenen. Koillismaa on suomalaisittain herkkää maanjäristysaluetta. Sen kallioperään on jäänyt heikkousrakennetta. Kun siihen tulee sopivaa ulkopuolista jännitettä, se antaa periksi ja tärähtelee.

Suomen tähän saakka voimakkain maanjäristys on ollut arviolta 4,8 Richteriä. Se tapahtui Tornion tienoilla vuonna 1898.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.