Kuusamon yhteismetsälle esitetään korvausmetsiä

Kuusamon yhteismetsän edustajat eivät olleet tänään julkistettuun esitykseen tyytyväisiä, koska tarjotuista metsistä noin 60 prosenttia sijaitsee heidän mukaansa luonnonsuojelullisesti aroilla alueilla. Osa rajanpintaan sijoittuvista vaihtomaista sijaitsee ns. korkeilla alueilla.

Työryhmä myös esittää, että ennakkomaksuna yhteismetsälle maksettaisiin 30 miljoonaa markkaa. Yhteismetsä saisi myös korvausta hakkuiden seisomisesta ja muista kuluista viisi miljoonaa markkaa. Yhteismetsälle tulevilla uusilla alueilla tai yhteismetsän osoittamilla alueilla säilytettäisiin paikallisen väestön metsästysoikeudet seuraavien 10 vuoden ajan.

Kuusamotyöryhmä myös esittää, että muut kuin vaihdon kohteena olevat alueet vapautuvat normaalin taloustoiminnan piiriin. Tässä otettaisiin kuitenkin huomioon vanhojen metsien suojelutyöryhmän ehdotukset.

Työryhmän puheenjohtajan Reino Urosen mukaan esitys on vietävä valtioneuvoston ja mahdollisesti myös eduskunnan käsittelyyn, koska esitys on taloudellisesti mittava.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat