Kuuron rap-artistin kohtalo: Ei tuota ääntä, ei täysiä korvauksia!

Signmark eli Marko Vuoriheimo
Signmark eli Marko Vuoriheimo
Julkaistu 02.11.2012 16:12(Päivitetty 02.11.2012 16:32)

Voiko viittomalla toimia solistina äänitteellä? Ei voi, koska kuuro ei pysty tuottamaan ääntä. Näin ollen hän jää ilman kaikkia korvauksia.

Tekijänoikeuslain mukaan Signmark eli Marko Vuoriheimo ei ole levyillään laulusolisti, sillä hänen viittomisensa räppää toinen henkilö äänellään.

Signmark sanoo, ettei Gramex eli esittävien taiteilijoiden ja äänitetuottajien yhdistys suostu sen tähden maksamaan hänelle täysiä korvauksia.

– Kyllä asia on näin. Koska en tuota ääntä, enkä soita mitään soittimia. Eli en saa senttiäkään. Saan pieniä korvauksia tuottajana, mutta en mitään muuta, vaikka kuinka yritän ahtaa itseni kapellimestariksi. Eivät vaan viitsi luoda "systeemiin" uutta lokeroa minulle, sanoo Marko Vuoriheimo.

Olet kuitenkin kirjoittanut kappaleiden sanat ja sovittanut musiikin yhteen viittomakielen kanssa. Koetko kohtelusi henkilökohtaisena loukkauksena?

– Ei oikeastaan, mutta tämä on kyllä loukkaus taidetta ja musiikkia kohtaan. Luulin että musiikki on tarkoitettu kaikille, ja että Gramex liputtaisi tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä, mutta ei taida olla näin.

Gramex vastaa

Gramexin apulaisjohtaja Lauri Kaira, miksi Signmark ei saa äänitteistään täysiä tekijäoikeuskorvauksia?

– Rooman sopimuksessa sanotaan, että äänite on puhtaasti ja eksklusiivisesti ääntä sisältävä tallenne. Pykälien ja sääntöjemme mukaan korvausten pitää mennä niille, jotka ovat levyllä studiossa soittaneet, laulaneet tai toimineet kapellimestarina. Signmarkin esitys on visuaalinen ja nähtävissä lavalla, mutta visuaalisuutta ei valitettavasti voi tallentaa äänitteelle. sanoo Lauri Kaira.

– Meillä Gramexissa Signmarkin asia noteerattiin niin tärkeäksi, että veimme sen tilityssääntötoimikunnalle ja siitä hallitukselle, mutta valitettavasti meitä sitovat säädöksemme. Eli meillä ei ole negatiivista kannanottoa Signmarkin taiteellisuuteen.

Signmark on saanut Gramex- korvauksia tuottajana, ja ne ovat suurempia kuin muusikkokorvaukset.

– Jos hän on osallistunut sovittamiseen tai sanoittamiseen, siitä voi saada Teosto-korvauksia.Videot ovat aivan eri asia kuin äänitteet. Signmarkin esityshän on nähtävissä videolla.

Lauri Kaira sanoo, että Signmark on saanut Gramexin yhteydessä toimivan ESEKin eli Esittävän säveltaiteen edistämiskeskuksen kautta vuonna 2007 julkaistusta musiikkivideosta 6000 euroa.

– Olemme halunneet tätä kautta osallistua uudenlaisen ja erilaisen musiikin tukemiseen, apulaisjohtaja Kaira sanoo lopuksi.

Signmark on keikkaillut ympäri maailmaa, muun muassa Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja Ranskassa.Signmark on keikkaillut noin 20 maassa, kuten Japanissa, Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja Ranskassa.

Tiedonpuutteesta ennakkoluuloja

Kasvatustieteen maisteri Marko Vuorilehto eli taiteilijanimeltään Signmark on niittänyt lyhyessä ajassa mainetta ja kunniaa. Hän on voittanut valtion kulttuuripalkinnon, samoin Suomen kieltenopettajien liiton myöntämän Vuoden kieliteko-palkinnon rajat rikkovasta kommunikoinnista ja rohkeudesta käyttää omaa kieltään.

Otava julkaisi vuonna 2008 Signmarkista elämäkerran, vuotta myöhemmin rap-artisti hurmasi kuulijansa euroviisukarsinnoissa räväkällä Speakerbox -kappaleella. Vuonna 2010 silloinen ulkoministeri Alexander Stubb nimitti Vuorilehdon erityisedustajakseen edistämään vammaisten henkilöiden oikeuksia.

Kuuro Signmark on rohkeasti rikkonut rajoja. Suhtautuminen kuurouteen on silti ajoittain ennakkoluuloista.

– Kyllä Suomessa on parannettavaa, kuten maailmallakin. Esimerkiksi veljeäni ei päästetty opiskelemaan tv- ja elokuva-alaa, koska - näin tulkitsimme - koulutukseen ei haluta kuuroja. Siitä huolimatta hän tekee muille musavideoita, ja pari hänen videotaan on saanut palkintoja ulkomailla, Signmark eli Marko Vuorilehto harmittelee MTV3.fille.

Onko kuurous ollut este muille mahdollisille töille?

– Syrjintää on myös vaikkapa työpaikan saamisen kanssa, kun jengi ei usko kuurojen kykyihin. Myös tekstityspalvelu yskii Suomessa. Mitä enemmän kuuroudesta on tiedonpuutetta, sitä enemmän se aiheuttaa pelkoa, ja siitä syntyy sitten vieroksumista ja syrjintää.

Gramex-riidasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset

(MTV3– KIKKA ISOVIITA)