Mainos

Kuumuus piinaa sairaaloita: Lämpötilat nousseet jopa 30 asteeseen

Ennätykselliset helteet ovat tehneet potilaiden olot tukalaksi sairaaloissa ympäri Suomen.

Esimerkiksi Jyväskylän keskussairaalassa joillakin osastoilla lämpö nousi viime viikolla jopa kolmeenkymmeneen asteeseen. Etenkin sairaalarakennusten vanhoissa osissa sisälämpötila saattaa lähennellä ulkoilman lämpötilaa.

Myös Lahden sairaaloissa hyrräävät pöytäpuhaltimet helpottamassa potilaitten oloa, mutta lämpö uhkaa nousta sietämättömäksi huolimatta ilmastointilaitteista. Ylihoitaja Terttu Leivon mukaan Lahden kaupunginsairaalassa on puhallin jokaisessa potilashuoneessa.

- Uudemmassa osassa tilanne on hyvä jäähdytysjärjestelmän ansiosta, mutta vanhalla puolella remontti tekee tilanteen erittäin haastavaksi. Rakennustöiden keskellä ei ikkunoita pystytä avaamaan molemmilta puolilta.

Jäähdytinlaitteita ei riitä kaikkialle

Sairaalarakennusten sisätilojen lämpötiloista on olemassa selkeät rajat, mitä pyritään noudattamaan kaikissa olosuhteissa. Siitä huolimatta vanhoissa sairaalarakennuksissa vaikeuksia riittää.

Sairaaloilla on käytettävissään siirrettäviä jäähdytinlaitteita, mutta niitä käytetään yleensä esimerkiksi lääkkeiden säilytys- ja jakelupisteiden tilapäiseen jäähdyttämiseen.

- Päivystyspoliklinikoihin ja muihin odotustiloihin pystytään harvoin mitoittamaan jäähdytyslaitteita niin, että siellä olisi mukava olla ja viileää. Kyllähän ne tuskallisia paikkoja ovat näin harvinaisilla helteillä, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vs. kiinteistöpäällikkö Karl-Johan Wennerström.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan osastoilla pyritään pitämään ikkunoita auki ja isoimpiin huoneisiin on tuotu tuulettimia. Kaikkialle niitä ei kuitenkaan riitä.

- Kun ikkunoistakaan ei tule raitista ilmaa, niin onhan se kuumuus potilaille ongelma, kun suurin osa ei pääse sängyistään liikkumaan, kertoo apulaisosastonhoitaja Taina Laine Hyksistä.

Koukkuniemen vanhainkodissa Tampereella on otettu käyttöön myös erillinen juomakierto osastoilla. Myös sairaaloista kerrotaan, että nesteytys on tärkein keino, jolla pyritään estämään helteen aiheuttamia haittoja potilaille.

(MTV3 - STT)

Katso Joonas Fritzen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.