Mainos

Kuumuus ja kuivuus kiusaavat Etelä-Eurooppaa

Kreikassa viranomaiset kehottivat iäkkäitä ja sairaita varovaisuuteen, kun lämpötila oli nousemassa paikoin 40 asteeseen. Espanja ja Portugali kärsivät pahimmasta kuivuudesta sitten 1940-luvun.

Ankarat helteet koettelevat eteläistä Eurooppaa. Ateenassa valmisteltiin 25 ilmastoidun kokoontumiskeskuksen avaamista vilvoittelua varten. Kansalaisia kehotettiin välttämään tarpeetonta sähkönkäyttöä ylikuormituksen aiheuttamien katkosten välttämiseksi. Jo eilen maassa kirjattiin sähkönkulutuksen ennätys, kun ilmastointilaitteet pyörivät täysillä.

Espanjassa ja Portugalissa palokunnat ponnistelivat sammuttaakseen metsä- ja maastopaloja. Maat kärsivät pahimmasta kuivuudesta sitten 1940-luvun.

Espanjassa haudattiin 11 vapaapalokuntalaista, jotka menehtyivät liekkeihin maan keskiosassa Guadalajarassa. Viikonvaihteessa syttynyt tulipalo ehti tuhota 13 000 hehtaaria metsää ennenkuin se saatiin pääosin taltutettua.

Portugalissa on tänä vuonna palanut metsää ja maastoa yli 30 000 hehtaarin verran. 1300 palokuntalaista oli töissä sammuttamassa paloja tai estämässä niiden leviämistä.

Äärimmäistä kuivuutta

Noin 80 prosenttia maasta kärsii "äärimmäisestä" kuivuudesta, ja hallitus on kehottanut väkeä säästämään vettä. Algarven ja Alentejon vesivarannot ovat kutistuneet viidennekseen tavanomaisesta. Paikoin vettä jouduttiin toimittamaan tarvitseville säiliöautoilla.

Italiassa oli syttynyt kolmessa päivässä 200 maastopaloa maan keski- ja eteläosissa. Calabriassa iäkäs mies kuoli yrittäessään sammuttaa kotinsa lähellä syttynyttä paloa. Sardinian saarelle julistettiin hälytystila, kun kaksi vuorokautta riehunut palo oli levitessään tuhonnut maatiloja peltoineen ja varastorakennuksia.

Italian Rivieralla uimarannat suljettiin sen jälkeen kun parisataa uimaria joutui turvautumaan lääkäriin myrkyllisen levän aiheuttamien oireiden takia. Genovan sairaalan mukaan kaikki potilaat selvisivät oireistaan ilman sairaalahoitoa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.