Mainos

Kuumailmapallosta apu tuhkahiukkasten mittaamiseen

Suomalaistutkijat aikovat mitata tuhkahiukkasia kuumailmapallolennolla. Tavoitteena on tutkia ilmakehässä olevia pienhiukkasia ja niiden ominaisuuksia. Mittauksista toivotaan olevan apua myös tuhkapilvien leviämisennusteisiin.

Ilmatieteen laitoksen johtajan Juhani Damskin mukaan tuhkapilven liikkeiden ennustamisen ongelma on ollut havaintojen puuttuminen.

- Se on ollut keskeinen haittatekijä. Pilvisyys on estänyt kunnollisten havaintojen saamista koko tämän viikon ajan, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Damski toteaa.

Havaintojen puuttuessa ennusteiden teossa on täytynyt tyytyä malleihin ja laskelmiin.

- Havainnot vahvistavat mallin kykyä pilven liikkeiden ennustamisessa. Ne kertovat siitä, onko malli kalibroitu oikein eli saavuttaako se oikeita tasoja. Itse havaintoja ei kyllä syötetä siihen malliin sellaisenaan, Damski selittää tutkimustapaa.

Loppuviikon aikana kuumailmapallolla on tarkoitus tehdä useita mittauslentoja. Ensimmäistä mittauslentoa yritetään tänä iltana Jyväskylästä.

Mittauslennolle lähtee pilotin lisäksi koko joukko laitteistoa sekä kaksi tutkijaa. Tarkoituksena on nousta jopa viiden kilometrin korkeuteen ja tehdä mittauksia matkalla maahan. Lentoon lähdetään sään salliessa joko aikaisin aamulla tai illalla.

(MTV3)

Katso Ilmatieteen laitoksen johtajan Juhani Damskin haastattelu (Huomenta Suomi 23.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.